Dag 8 : Arica (rustdag)
Aangemaakt:
08 jan. 2011
10:21:50
Gewijzigd:
10 jan. 2011
08:48:44
Chile
 
Dakar 2011 
datum van: naar:
za 1/1 Bs. Aires Victoria
zo 2/1 Victoria Cordoba
ma 3/1 Cordoba San Miguel
di 4/1 San Miguel San Salvador
wo 5/1 San Salvador Calama
do 6/1 Calama Iquique
vr 7/1 Iquique Arica
za 8/1 rustdag  
zo 9/1 Arica Antofagasta
ma 10/1 Antofagasta Copiapo
di 11/1 Copiapo Copiapo
wo 12/1 Copiapo Chilecito
do 13/1 Chilecito San Juan
vr 14/1 San Juan Cordoba
za 15/1 Cordoba Bs. Aires

zaterdag 8 januari 2011
Wanneer, waar, wat en hoe is niet geheel duidelijk, maar het team STBX is in Arica.
Eerder vanmiddag is er heel even contact geweest en daaruit bleek dat ze in het bivak van Arica hadden geslapen.

update 14:44u (18:44u nl)
Een in het bivak fris gedouchte Nick heeft even met het thuisfront gebeld en wist te melden dat het allemaal goed met ze gaat. Ze zijn geinterviewd door RTL en waarschijnlijk komen ze vanavond op de buis.
(Uitzendingen RTL GP 8/1 - gepland om 19:00 en 22:30 op RTL7)

Volgens Marty hebben Nick en Harold het ook zwaar te voorduren. Ze zeggen er weinig over, het is tenslotte Dakar. Nick stuurt bovenstaande foto met begeleidende tekst: "Zwaar dat Dakar".

Zonder risico, geen winst
Het is zeven uur in de avond in het bivak van de Chileense plaats Arica. Marty staat vol verwachting voor het kantoor van de organisatie. Eerder op de dag heeft hij aan hen de vraag voorgelegd of hij morgen mag starten, desnoods in een andere klasse. De StaalbouweXpress is weer in prima conditie en de mannen, na een goede nachttrust, ook. Op de proef naar Iquique waren ze er bijna, de waypoints waren al binnen gesleept en toen sloeg het noodlot toe.

Met kapotte banden en geen reserve meer voorradig kwamen ze vast te zitten in een duinpan, waar het enigszins vlakke deel bij benadering slechts anderhalve meter breed was. Uren en uren hebben ze staan klooien om boven te komen. In Marty zijn gedachte hebben ze het wel veertig keer geprobeerd, maar telkens wou de laatste 50 centimeter niet lukken.

Uit pure wanhoop hebben ze over een lengte van tien meter en drie meter breed een stuk duin van een halve meter afgegraven. Weer proberen. Weer lukt het niet.

Een nieuw aanvalsplan wordt bedacht en in werking gesteld. Het luchtkussen wordt tevoorschijn gehaald, de truck wordt gelift. Rijplaten eronder. Truck laten zakken en opnieuw proberen. Weer liften. Weer de rijplaten en nog wil de StaalbouweXpress het gevecht met de duinen niet winnen.

Om één van de banden weer goed om de velg te krijgen wordt een inventief en tevens gevaarlijk plan tot uitvoer gebracht. Met een vuursteentje heeft Nick een brandende toorts gecreëerd. Ondertussen spuit Marty de ene na de andere bus remmenreiniger leeg in de kier tussen band en velg. De vlammen worden bij het explosieve mengsel gehouden, lucht wordt in de band gepompt, Nick en Harold stuiven achteruit naar een veilige plek. De band lijkt het even te houden en zakt vervolgens weer in elkaar.

De opties in de duinen raken op. Marty gaat op pad en wordt opgepikt door een helikopter die hem aan de rand van het bivak dropt. Links en rechts wordt gevraagd om assistentie, maar iedereen zegt klaar voor de start naar Arica te zijn en niet het risico wil lopen vast te komen staan tijdens de reddingspoging. Er is er één die twijfelt, maar die besluit uiteindelijk om het toch maar niet te doen.

Marty heeft inmiddels wel twee banden weten te regelen, deze moeten de STBX uit de duinpan kunnen brengen, maar hoe komen die banden bij de truck?

Een local met een pick-up is bereid Marty en de banden naar de truck te brengen. De man stuurt zijn wagen de duinen in. De adrenaline giert door Marty zijn lijf en die krijgt een extra boost waar Red Bull niet tegenop kan, als ze plots twintig meter naar beneden vallen. De banden vliegen door de lucht.

Terwijl de Chileen nog beteuterd naar de voorkant van zijn pickup kijkt is Marty al weer terug met een toevallig voorbij rijdende Jeep. Er wordt een Mercedes Unimog gecharterd om de helpende hand te kunnen bieden en de banden gaan per speciale koerier - maar zonder de teamleider - naar de STBX.

Aan Harold en Nick de taak om zonder hun teamleider de banden er onder te zetten. Beide techneuten van het eerste uur draaien hun hand er niet voor om en ze rijden zonder noemenswaardige problemen de truck uit de inmiddels vervloekte kuil.

Beneden in de resten wat eens het bivak was treffen ze Marty. Ze rapen zichzelf bijeen. Rusten wat uit en rijden vroeg in de avond richting Arica.

Om drie uur in de nacht arriveren zij bij de andere Dakaristen. Tijd om te slapen. Als Marty staat te wachten voor het A.S.O. kantoor zijn de mannen lekker opgefrist, is de stemming hoopvol, maar ook realistisch en nuchter. De StaalbouweXpress staat te glimmen in de ondergaande zon en weet zich van geen kwaad bewust.

Tien minuten later gaat wederom de telefoon. “Sorry, no miracle man, I didn't make the regulations”, herhaalt Marty, de man van de organisatie. Het is echt over, wat het rally klassement betreft.

“Zonder risico, geen winst!”, reageert de staalbouwer uit Veldhoven.

Het reserveplan voor de komende dagen wordt direct in werking gesteld. De rally wordt uitgereden van bivak naar bivak, naar de dames in Buenos Aires, die op hun helden zullen wachten en in de armen zullen sluiten.

Niet van uur tot uur, maar van dag tot dag, zal het team laten weten hoe het ze vergaat in Chili en straks weer terug in Argentinië, terwijl zij wel van minuut tot minuut zullen genieten van de atmosfeer van Dakar in Zuid-Amerika.

Beelden RTL GP - za. 8-1-2011

Voor Holland Doc Radio is Rob Muntz op bezoek geweest in het bivak van Arica. Ondanks dat het een radioprogramma betreft hebben ze een cameraman mee. De kwaliteit van de beelden doet vermoeden dat er Marty-schnapps in het spel is, maar enkele “shots” bevriezen en er zijn beelden van het team! Niet ditzo, maar hierzo!
bron: youtube.com
 • In Arica:
  Team STBX aangesloten bij karavaan in Arica, details ontbreken
     ( 08 jan. 2011 17:21 )
 • Bivak-Bivak:
  Alle pogingen ten spijt vertrekt de STBX morgen (zo. 9/1) van bivak naar bivak, de route van de assistentie
     ( 09 jan. 2011 00:07 )
  • familie schepens:
   MANNEN wat een spanning, voor ons maar zeker voor jullie. Jullie hebben gestreden voor wat jullie waard zijn, en zelfs nog verder. We zijn zeer onder de indruk van jullie prestaties. Zoals jullie het doen, dat is Dakar. We wachten op bericht.
      ( 08 jan. 2011 09:35 )

  • Corné Toonders:
   Hoi Marty, Erg jammer maar, als team zijn jullie wel een ervaring rijker! Geniet er nog van! Groeten, Corné en Laura
      ( 08 jan. 2011 10:06 )

  • sharon:
   Nick,Marty en Harold ik wil even zeggen dat ik SUPER SUPER SUPER trots op jullie ben. Jammer dat het zo moet eindigen maar jullie hebben er echt voor geknokt. Tot donderdag dan maken we er nog een mooie laatste paar dagen van!! Veel liefs Sharon
      ( 08 jan. 2011 10:07 )

  • Robert:
   Mannen wat is dit jammer, zoveel voorbereiding zoveel passie zoveel inzet, en dan helaas is het over. Dan zijn alle goed bedoelde reacties leuk en een steun in de rug, maar het is toch gewoon zwaar kl....., op naar volgend jaar, en bedankt voor de spannende dagen, ik volg de dakar al jaren alleen dit jaar extra. Schouders der onder,snel de knop om en volgend jaar weer aan de start. Team,familie,vrienden en fans tot volgend jaar.
      ( 08 jan. 2011 10:44 )

  • Geert en Mill van Heugten:
   Mannen, wat zijn wij trots op jullie!!! Wat hebben jullie gezwoegd en wat een presentaties hebben jullie geleverd SUPER!!! Ga er maar is een feestje van bouwen met z'n drieen daar dat hebben jullie dik verdiend. Liefs en een dikke knuffel
      ( 08 jan. 2011 11:07 )

  • v/d moosdijk:
   hallo, nick en de rest, jammerrr. we hadden jullie de finish gegund, nu dit niet zo mag zijn,geniet van de tijd die jullie daar nog hebben en van de dingen die jullie daar anders vast niet gezien zouden hebben. groetjes, Theo, Ali Maikel en Robin
      ( 08 jan. 2011 13:46 )

  • Henri `t Lam:
   Jammer,jammer,jammer !!! Dit is DAKAR. It's all in the game....!! Bedankt STBXers, bedankt webmaster,bedankt mede-supporters, ik heb genoten en blijf vol respect en bewondering jullie prestaties in de toekomst volgen. Wel thuis!
      ( 08 jan. 2011 13:46 )

  • Frank en Marieke:
   He mannen, na lang in spanning gezeten te hebben, konden we op de dakarsite lezen: ´rally voor van de oever voorbij´. BAH! Dat was niet de bedoeling! Maar het is voor jullie al zo´n grote prestatie dat we toch wel trots op jullie zijn! Geniet er nog van. Al is het op een andere manier. Nu hebben jullie wel alle tijd voor jullie vrouwtjes, is weer een voordeel! Dus verwen ze maar goed! En andersom ook natuurlijk, dames!! Groetjes Frank en Marieke
      ( 08 jan. 2011 14:12 )

  • JEROEN LAAN:
   ERG JAMMER. VEEL TE WEINIG IN BEELD GEWEEST BIJ RTL. MAAR HAD GEHOOPT DOORDAT ER IN HET BEGIN VAN DE RALLEY VEEL UITVALLENDE NEDERLANDSE TEAMS WAREN, JULLIE WAT VAKER VOORBIJ KWAMEN. VOLGEND JAAR BETER. ERG VEEL SUCCES GEWENST. JEROEN LAAN EN FAM.
      ( 08 jan. 2011 14:25 )

  • Jos Rengers:
   Marty, en de rest van het STBX team bedankt. jullie hebben als prive team een goede prestatie neer gezet en gebruik dit maar weer als leer moment, er zit een stijgende lijn in en heb jullie met plezier gevolgd. haal troost uit de woorden van Thierry Sabiene : een goede dakar heeft maar 1 rijder/team aan de finish. STBX,ers bedankt !
      ( 08 jan. 2011 15:01 )

  • Inge:
   Mannen, wat is dit balen! Maar toch een topprestatie, wij hebben jullie met veel spanning en vooral heeeel veel trots gevolgd en hopen dat jullie volgend jaar gewoon weer gaan. En voor nu, geniet ervan! Zo'n weer en uitzicht kennen we hier niet. Balen mag, maar wel genieten!
      ( 08 jan. 2011 19:03 )

  • TEAM MINI DAKAR HARDENBERG 201:
   Hoi Marty, Erg jammer maar, als team zijn jullie wel een ervaring rijker! Geniet er nog van! Groeten,TEAM MINI DAKAR HARDENBERG erik en jan.en wie weet tot in de mini dakar in hardenberg 2011.
      ( 08 jan. 2011 21:43 )

  • fam. Polderman:
   Nick en de rest, Jammer dat jullie niet verder gaan voor het klassement, maar avontuurlijk is het zeker. Goed gedaan en geniet er verder van en volgende keer beter.
      ( 09 jan. 2011 00:19 )

  • willem:
   ik kom net terug van een avondje bier en toch nog even kijken op de site van een echt dakar team!!!! wat een verhaal en wat een strijd hebben jullie geleverd,doorgaan tot het bittere eind! dat is dakar!!!!!!!!!!! top mannen petje af en dit siert jullie en kan in de toekomst nog wel eens van belang worden!!!!!!!!!!!! volgend jaar zijn jullie er zeker weer bij toch!? en ik ook!! martie en de rest geniet rvan en het komt goed!!! have fun en niet te zat he!!
      ( 09 jan. 2011 03:13 )

   StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
   Missie volbracht
   Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

   1 bezoeker on-line

   Laatste gewijzigde berichten:

   02 apr. 2013

   10:54:31

   20 feb. 2013

   15:38:16

   03 feb. 2013

   13:14:08

   26 jan. 2013

   09:59:55

   23 jan. 2013

   09:48:00

   22 jan. 2013

   21:48:03

   22 jan. 2013

   00:57:13

   A G E N D A
   20/1: Huldiging
   20/1: Slotparty Santiago
   21/1: Auto's naar de haven
   22/1: Terugvlucht > NL
   23/1: Aankomst Schiphol

   >=23/1: Verhalen
       vertellen ...

       (bla,bla,bla ?)

   2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

   Dakar 2013
   # van verb
   dd naar spcl
   1. Lima 250
   5/1 Pisco 13
   2. Pisco 85
   6/1 Pisco 242
   3. Pisco 100
   7/1 Nazca 243
   4. Nazca 429
   8/1 Arequipa 288
   5. Arequipa 337
   9/1 Arica 172
   6. Arica 313
   10/1 Calama 454
   7. Calama 534
   11/1 Salta 220
   8. Salta 393
   12/1 SM Tucumán 155
   13/1 <rustdag>
   9. SM Tucumán 406
   14/1 Córdoba 293
   10. Córdoba 279
   15/1 La Rioja 353
   11. La Rioja 262
   16/1 Fiambalá 219
   12. Fiambalá 396
   17/1 Copiapó 319
   13. Copiapó 294
   18/1 La Serena 441
   14. La Serena 502
   19/1 Santiago 128
   verbinding: 4580
   special stage: 3540


   Live-tracking:
   Live Tracking Dakar.com dakar.com
   Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

   Gastenboek:
   Gastenboek STBX


   Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
   Michel en Kirsten van Rooij


   Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
   Geert en Mill.


   Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
   Peter,Ingrid, Cas en Sander


   Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
   De Oevers   Eén van de meest actuele foto's:


   en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


   en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
   nieuws team fotoalbum PreProloog
   YouTube
   Index nieuwsberichten:
   02 apr. 2013
   14 feb. 2013
   26 jan. 2013
   23 jan. 2013
   22 jan. 2013
   21 jan. 2013
   22 jan. 2013
   20 jan. 2013
   20 jan. 2013
   19 jan. 2013
   18 jan. 2013
   17 jan. 2013
   17 jan. 2013
   16 jan. 2013
   15 jan. 2013
   14 jan. 2013
   13 jan. 2013
   12 jan. 2013
   11 jan. 2013
   10 jan. 2013
   09 jan. 2013
   08 jan. 2013
   07 jan. 2013
   06 jan. 2013
   05 jan. 2013
   04 jan. 2013
   03 jan. 2013
   02 jan. 2013
   01 jan. 2013
   31 dec. 2012
   29 dec. 2012
   28 dec. 2012
   24 dec. 2012
   22 dec. 2012
   17 dec. 2012
   16 dec. 2012
   14 dec. 2012
   09 dec. 2012
   07 dec. 2012
   05 dec. 2012
   25 nov. 2012
   25 nov. 2012
   23 nov. 2012
   21 nov. 2012
   17 nov. 2012
   11 nov. 2012
   09 nov. 2012
   05 nov. 2012
   24 okt. 2012
   22 aug. 2012
   19 mei 2012
   18 mei 2012
   09 mei 2012
   06 jan. 2012
   21 juni 2011
   25 apr. 2011
   26 jan. 2011
   23 jan. 2011
   22 jan. 2011
   22 jan. 2011
   21 jan. 2011
   19 jan. 2011
   18 jan. 2011
   17 jan. 2011
   16 jan. 2011
   15 jan. 2011
   14 jan. 2011
   13 jan. 2011
   13 jan. 2011
   12 jan. 2011
   11 jan. 2011
   10 jan. 2011
   09 jan. 2011
   Dag 8 : Arica (rustdag)
   08 jan. 2011
   07 jan. 2011
   06 jan. 2011
   05 jan. 2011
   04 jan. 2011
   03 jan. 2011
   02 jan. 2011
   01 jan. 2011
   31 dec. 2010
   30 dec. 2010
   29 dec. 2010
   28 dec. 2010
   26 dec. 2010
   23 dec. 2010
   20 dec. 2010
   17 dec. 2010
   14 dec. 2010
   12 dec. 2010
   09 dec. 2010
   07 dec. 2010
   08 dec. 2010
   06 dec. 2010
   02 dec. 2010
   01 dec. 2010
   30 nov. 2010
   25 nov. 2010
   28 nov. 2010
   24 nov. 2010
   24 nov. 2010
   23 nov. 2010
   22 nov. 2010
   21 nov. 2010
   16 nov. 2010
   07 nov. 2010
   06 nov. 2010
   05 nov. 2010
   30 okt. 2010
   31 okt. 2010
   15 okt. 2010
   15 okt. 2010
   06 sep. 2010
   14 mei 2010
   13 mei 2010
   12 mei 2010
   05 mei 2010
   07 mrt. 2010
   24 okt. 2009
   18 okt. 2009
   18 okt. 2009
   17 okt. 2009
   15 okt. 2009
   15 okt. 2009
   15 okt. 2009
   14 okt. 2009
   14 okt. 2009
   14 okt. 2009
   13 okt. 2009
   11 okt. 2009
   11 okt. 2009
   10 okt. 2009
   11 okt. 2009
   11 okt. 2009
   03 dec. 2008
   09 okt. 2009
   03 dec. 2008
   12 nov. 2008
   09 nov. 2008
   12 okt. 2008
   04 sep. 2008
   12 aug. 2008
   11 aug. 2008
   07 aug. 2008
   03 aug. 2008
   05 juli 2008
   02 juli 2008
   02 juli 2008
   29 juni 2008
   29 juni 2008
   25 juni 2008
   28 juni 2008
   27 juni 2008
   26 juni 2008
   25 juni 2008
   24 juni 2008
   23 juni 2008
   22 juni 2008
   20 juni 2008
   19 juni 2008
   19 juni 2008
   18 juni 2008
   17 juni 2008
   16 juni 2008
   15 juni 2008
   14 juni 2008
   13 juni 2008
   12 juni 2008
   11 juni 2008
   10 juni 2008
   08 juni 2008
   08 juni 2008
   07 juni 2008
   06 juni 2008
   05 juni 2008
   04 juni 2008
   03 juni 2008
   02 juni 2008
   31 mei 2008
   29 mei 2008
   25 mei 2008
   25 mei 2008
   24 mei 2008
   26 mei 2008
   22 mei 2008
   22 mei 2008
   20 mei 2008
   19 mei 2008
   16 mei 2008
   11 mei 2008
   05 mei 2008
   27 apr. 2008
   16 apr. 2008
   16 apr. 2008
   08 apr. 2008
   08 apr. 2008
   05 apr. 2008
   03 apr. 2008
   03 apr. 2008
   03 apr. 2008
   03 apr. 2008
   webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl