Dag 2 : Pisco
Aangemaakt:
06 jan. 2013
11:36:26
Gewijzigd:
08 jan. 2013
11:10:48


Voor diegene die gisteren niet in de gelegenheid waren het vertrek van de trucks live mee te volgen of plots naar de reclame zaten te kijken, biedt deze video uitkomst (Marty na 12m 2s):
4/1:


Tip v STBXr Henri:
06-01-2013, 5:39u (PE): Het internet is afgestruind naar foto's, maar al die juichende Peruanen zijn in hun enthousiasme vergeten de foto's van de trucks met nummer 526 en 732 te twitteren. Bijzonder ook dat diverse Peruaanse media nauwelijks berichten over de trucks in zijn algemeenheid. Tuteve.tv, die nauw samenwerkt met een biermerk, laat zelfs niet eens het klassement zien van de trucks. In het bivak is het ondertussen vast niet rustig, maar er is nog geen bericht van de mannen ontvangen.

Om 10:48u (PE) staat de start gepland van Gerard de Rooy. Als 35e gaat Martinus van den Oever weg en dat staan gepland voor 11:56u (PE) (17:56u NL). De motoren bijten zo het spits af, Francisco Lopez, vertrekt om 07:15u (PE) (13:15u NL).

7:45u (PE) De STBX-mannen hebben prima geslapen in het zanderige bivak, het raceteam is inmiddels wel ervaren, voor Arie en Wilbert is het nieuw. De laatste hoorde als eerste vanochtend de haan kraaien, maar het bleek een aggregaat te zijn. Eerder in de nacht was een pannenkoek (dat moet mogelijk een tortilla zijn, red.) aan het gassen met zijn Jeep, zo beschrijft Wilbert in zijn bericht. Marty werd het te dol en is compleet met tent een andere locatie gaan zoeken.

De truck 526 is weer tip-top in orde, de raampjes zijn keurig gesopt en de sticker bovenaan de voorruit heeft nu al “losgelaten”, Marty vond het ding maar reuze irritant. De vrachtwagen is volledig nagekeken en een klein euvel met de terra trip is verholpen. Een monteur van MAN Deutschland en Nick hebben een nieuwe kabel getrokken en daarmee is de kwaal bezworen. Tot slot zijn alle bouten nagetrokken en wacht de STBX en het team op de dingen die komen gaan.

De motoren zijn inmiddels van start, om 5:30u (PE) verlieten zij al het bivak voor een verbindingsstuk van 85km. De motoren zijn 2,5km voorbij de geplande start van de special stage gestart, zodat voor hen “slechts” 242km zand en duinen wacht. Of dit voor de trucks ook gaat gelden is nog onbekend.

9:35u (PE) (15:35u NL) Jan Lammers twitterde een minuut of zeven geleden, dat hij over zes minuten begint met de verbindingsroute, dat is dus ongeveer nu. Jan wordt 5 minuten eerder dan Marty verwacht bij de start van de special stage, dus zal "ons Marty" ook wel zo op pad gaan.
De website Dakar.com bevestigd deze "logiquiz", vertrek: 09:41:00u

10:02u (PE) Het is toch wel bijzonder dat om tien uur in de ochtend de mededeling komt: wij gaan zo naar bed! Wilbert en Arie hebben een minuut of tien geleden Marty, Harold en Nick uitgezwaaid en overwegen terug de tent in te duiken, omdat ze niet kunnen inschatten hoe lang vanavond aan de slag te moeten. Tot het zover is wacht een andere uitdaging.

Marty wil er nog niet al te veel op geattendeerd worden, maar ook bij hem worden de kleine lettertjes steeds lastiger. Nu helemaal, de teamcaptain is zijn leesbril kwijt! Het assistentieteam vraagt na en speurt het terrein af. Dat moet voor Arie geen punt zijn, zijn ogen waren vooruit gegaan, zo meldde hij laatst ...Verbindingsetappe vanuit bivak richting Ica en dan in de buurt van San Juan Bautista het zand in, om vervolgens weer terug te keren in Pisco.

11:34u (PE) Over ruim twintig minuten staat de start gepland voor de STBX. Vrachtwagens en auto's starten door elkaar. Zo start Marty 30 seconden na de 121e vertrekkende auto van de Egyptenaar Tarek el Arian, met nr. 388 (een oranje Toyota Desert Warrior) en na hem start de Chileen Ricardo Cood, met nr. 414 (een blauwe Toyota Tundra).

12:03u (PE) StaalbouweXpress-fans zitten met samen geknepen billen naar de beschikbare statistieken te turen, maar die geven niet prijs of Marty ook daadwerkelijk is gestart. Op twitter wordt gemeldt dat de "meisjes van de tijdwaarneming zijn gaan borrelen". Het wachten is op de doorkomst bij WP1. Deze informatie komt wel snel door en van dit eerste deel van het traject is bekend dat Gerard de Rooy dit reed in een supersnelle 16m 21s. Indien Marty er een kleine twintig minuten over zal doen, net als veel andere, wordt zijn doorkomst verwacht rond: 12:15u (PE) (18:15u NL). Marcel Vermeij bericht n.a.v. gesprek met Frans Verhoeven dat sommige waypoints lastig zijn te vinden.12:17u (PE) "De wijn is achter de kiezen": Dakar.com meldt dat Marty inderdaad is vertrokken op de geplande tijd.

12:27u (PE) De laatste registratie van een doorkomst bij WP1 is van René Kuipers en is van 11:42u (PE); bij de auto's van 11:32u (PE). Zouden zij van de tijdwaarneming zijn weggewaaid? O, wat is wachten zenuwslopend.
12:51u (PE) Het wachten is nu niet leuk meer. De help-knop aanklikken helpt ook niet, wat nog wel?
12:53u (PE) Een Dakar-official twittert dat er gisteren nog een 1 miljoen fans waren. En vraagt zich af hoeveel nu nog? Vanuit Veldhoven e.o. komen berichten het lidmaatschap als fan in de tijdwaarneming op te zeggen. Het geloof in Marty blijft onverminderd, we wachten ongeduldig af ...

13:03u (PE) De secretaris van het team tipt dat bij het "Overall WP2 klassement" valt waar te nemen dat Marty reeds voorbij WP2 is.
Er wordt nu wat meer duidelijk: Marty heeft bij WP1 een (voorlopige) 31e tijd neergezet (+05m 53s tov Gerard).
Bij WP2 zat de vaart er lekker in, (voorlopig) 27e tijd (+10m 58s tov Gerard).
Bij WP3 hebben Gerard en Hans Stacey stuivertje gewisseld.

14:17u (PE) Het blijft vervelend dat er maar mondjesmaat tijden doorkomen. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat Gerard de finish heeft gepasseerd. Ook kwam eerder het bericht door dat Alex Brusselers met de quad is uitgevallen als gevolg van een gebroken schouder. Dit nieuws kwam ook hard aan bij Arie, die een uur voordat het bekend werd had staan kletsen met de monteur van Alex. Arie heeft eerder vandaag ruim de tijd genomen om over het bivak te slenteren. Hij vermoedt dat het er de komende dagen wel eens niet meer zo makkelijk van zal komen.

14:43u (PE) Op twitter verscheen 7 minuten geleden het bericht dat een onduidelijk roadbook voor problemen zorgt om bij WP3 te arriveren. Marty is daar qua tijdwaarneming ook nog niet gesignaleerd. Mathias was om 14:08u (PE) de laatste die voorbij WP3 kwam.

Wat Arie niet lukte, wist Conan Muñiz wel voor elkaar te krijgen. Om tien uur in de avond (Peruaanse tijd) stuurde hij bovenstaande foto's van het assistentieteam. Arie en Wilbert maakte ook melding dat ze geinterviewd waren door TV10, maar een live-verbinding via internet werd hiervan niet gevonden.


14:48u (PE) Arie laat weten dat het niet wil lukken om per MMS foto's te verzenden vanuit het bivak. Arie die als Dakar toeschouwer wel ervaring heeft, maar niet als deelnemer, heeft het prima naar zijn zin. "Het is weer eens totaal wat anders dan hout weg werken", schrijft de Veldhovense timmerspecialist. Hovenier Wilbert is in de cabine van de servicetruck geklommen, heeft de airco aangezet en knapt nog maar een uiltje, terwijl verderop bij de finish tienduizenden toeschouwers in de hitte staan toe te kijken hoe de één na de ander arriveert. Arie kuiert wat over het bivak en luistert naar de plaatselijke hoempapa band, die voor de poort het ene na het andere Zuid-Amerikaanse deuntje speelt. Arie: "Het is nog steeds leuk!"

Handige kerel die Arie, hij heeft toch kans gezien twee foto's te zenden:Aan aandacht geen gebrek (dank u wel dames, zal Marty bekoren ;-)

(nb: Marty niet in beeld :-(

14:57u (PE) Er verschijnen nieuwe doorkomsttijden van WP3, maar nog niet die van Marty! Van de club bekenden die na Marty zijn gestart, zijn Mathias Behringer, Teun Stam, Pascal de Baar, Kornelis Offringa, Frans van Lankveld, Adwin Hoondert en Aart Schoones reeds voorbij WP3.

15:11 (PE) Yes! Marty is voorbij WP3. Met een 55e tijd, maar hij rijdt! Op naar WP4.

15:30u (PE) (21:30u NL), don't forget: om 22:30u (NL) aanvang RTL GP Dakar op RTL7!

15:41 (PE) Deze foto werd zojuist getwitterd, zou Marty dan toch op zoek zijn gegaan naar een leesbril?

Inmiddels is WP4 ook binnen! Marty rijdt in het klassement circa 5 minuten na Pascal de Baar. Qua zicht rijdt Aart Schoones op 4 minuten voor Marty.

16:01u (PE) Op twitter wordt gememoreerd aan de uitspraak van de ASO vooraf aan deze special: "Vandaag veel zand en duinen, maar nog niet zo zwaar als de stage van aanstaande maandag!".

16:36u (PE) Marty, Harold en Nick volop in beeld bij RTL7. (Tummes kan nu naar bed, morgen is de herhaling). Inmiddels is Marty CP1 ook gepasseerd. Foto's van de RTL7 uitzending bij verslag van gisteren!

17:59u (PE) In afwachting van verdere berichten, cq tijden, zijn de zojuist binnengekomen 5 extra foto's van DDT-press geplaatst in verslag van gisteren.

18:09u (PE) (00:09u 7/1/2013 NL), zowel Arie, als Wilbert laten weten per SMS dat ze vernomen hebben - maar NIET van Marty zelf - dat hij vast staat in een duinpan met een lekke band.

18:50u (PE) (00:50u NL) - Wilbert belt: HIJ IS BINNEN
details mogelijk later ... welterusten STBX-fans!

19:12u (PE) Er heerst de overstellige overtuiging dat Wilbert niet meer aan de griepmiddelen zit, maar wat duurt het wachten op een telefoontje van de team-captain lang! Is hij eerst tanken? Een interview geven? Een pak shag wegwerken? Geen idee!

19:21u (PE) Via Veldhoven, via Oirschot, komt de bevestiging dat Nick inderdaad veilig is gearriveerd, verdere details ontbreken.

19:45u (PE) Marty gesproken, alles is goed. Aantekeningen uitwerken, tot zo.

20:01u (PE) Om 19:00u (PE) waren de mannen binnen, zo vertelt Marty drie kwartier na dat moment. Er was enig op onthoud met de bellerij, omdat hij even zijn telefoon had uitgeleend om iemand anders in de gelegenheid te stellen om te bellen en ook zijn liefje kon niet langer wachten en belde zelf naar Pisco.

De finish was zo goed als recht voor het bivak en Marty is nieuwsgierig naar zijn eindtijd, maar die kan niet worden gegeven. De meeste vertraging vandaag was gekomen door een kapotte band en twee maal een band die er vanaf was gelopen (getsjoept op zn Marty’s) na het banden aflaten.
Ook is er wederom assistentie verleent, dit maal aan Geert Verhoeven en ook heeft het team een keer hulp ontvangen van Frans van Lankveld. De duinen vielen qua hoogte in de ogen van Marty nog wel mee, de meeste moeite had hij met het doorkruisen van de duinen, als er na het bereiken van de top opeens deelnemers blijken te staan die vast staan. Er moet dan in koortsachtig tempo een andere route worden gekozen om de volgende duin te kunnen nemen en dat kost veel tijd.
Dit verschijnsel is volgens Marty een typisch gevolg van het later starten als de koplopers, maar hij had voor geen prijs Mathias gisteren laten staan. Van het starten tussen de auto’s heeft hij weinig hinder ondervonden, mochten ze te langzaam gaan, dan gaat de sentinal even aan en vliegt de STBX voorbij.

Er zijn toch aardig wat kilometers afgelegd en paden doorkruist vandaag, van moeilijke passages in drooggevallen rivierbeddingen weinig hinder ondervonden, maar toch was het geheel wel een tikkeltje vermoeiend. Hopelijk gaat het slapen beter als vannacht, toen hij volop in de schijnwerpers lag en horendol werd van een aggregaat.
Het is al met al toch een lange en enerverende dag geworden, maar “het is keigoed!”.

02:40u – 7/1/2013 (PE) (08:40u NL)
Vlak voordat Arie met de handdoek onder de arm de doucheruimte gaat opzoeken heeft hij nog even tijd gevonden om een kort verslagje te maken en twee foto’s door te zenden. Tijdens het rondje Pisco hadden de koplampen het zwaar te voorduren en die hangen weer op hun plaats. Ook de spatlappen bevinden zich weer op de plek waar ze horen. De filters zijn stofvrij gemaakt en het brandstof-overhevel-systeem is ook gerepareerd en doet weer waarvoor ontworpen.

Uit voorzorg is een band gewisseld en tegen één uur lokale tijd hadden, in de donkere nacht van Peru, zowel Harold als Nick een douchebeurt verdient, aldus Arie. Terwijl de heren het zand afspoelde zijn Wilbert en Arie de racetruck gaan voorzien van de benodigde brandstof. Na terugkomst in het bivak zijn de rampen gepoetst en zo staat de StaalbouweXpress er weer blinkend bij.

Volgens Arie vertrekt de STBX om 12:00u (PE) voor de etappe naar Nazca.
 • Ome Frans & tante Mientje:
  Marty & alle andere teamgenoten, heel veel succes toegewenst met de komende etappes. Gas erop!!!!! Ome Frans & tante Mientje
     ( 06 jan. 2013 13:42 )

 • Sjef en Caroline:
  Kom op maat, geniet van deze Dakar, we steunen je heel de weg naar de finisch. Gr Sjefke An Caroline.
     ( 06 jan. 2013 16:14 )

 • Frank en Marieke Wouters:
  He mannen, de kop is eraf! Zet ´m op! Maar met de gelukspoppetjes aan boord, moet dat goedkomen! Toy Toy en GENIET!
     ( 06 jan. 2013 16:51 )

 • leon van velsum:
  Hee Mart en collega`s, Veel succes gewenst soor je oud buurgenoot!! Leon van Velsum
     ( 06 jan. 2013 19:36 )

 • Wigo Sleutjes:
  Wilbert en Arie, mooi uitzicht!(fotootje) Niks meer aan doen. Probeer het vingertje van China. Succes verzekerd. Haha. Groeten en hou het heel. Wigo
     ( 06 jan. 2013 19:46 )

 • Robert van der Mierden:
  Toch mooi en spannend om de dakar op deze manier te volgen, helemaal als je de mannen hier op de site volgt en dat in combinatie met de site van trackingdakar.nl De laptop staat momenteel weer 24 uur per dag aan. Mannen hou het gas erop. (mischien toch ook maar eens echt de plannen doorzetten)
     ( 06 jan. 2013 21:46 )

 • Harrie Renders:
  Hee Otto, Complimenten zoals ge alles weer op de site verzorgt!!!! De mannen rijen dun Dakar, maar het is voor jou ook telkens weer een hele prestatie om hem op de surfplank te doen!!!! ;o)))
     ( 06 jan. 2013 22:02 )

 • peter:
  problemen voor matthias ? 2 wp's gemist en binnen
     ( 06 jan. 2013 22:27 )

 • sharon:
  Joehoe ze zijn binnnen !! Kei goed gedaan mannen. Nick aan de telefoon gehad en hij was helemaal enthousiast en onder de indruk. Hij zei wooohhh ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. ze hebben veel mensen onderweg geholpen en zelf ook wel problemen gehad. en nu flink sleutelen zei hij. Een hele geruststelling en op naar morgen. trouwens ook complimenten voor Otto.
     ( 07 jan. 2013 01:29 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  07 jan. 2013
  Dag 2 : Pisco
  06 jan. 2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl