Dakar 2013 - dag 1 - 5/1/2013
Aangemaakt:
05 jan. 2013
08:22:05
Gewijzigd:
06 jan. 2013
23:33:33


05-01-2013, 2:22u (PE): De startlijst is nog niet beschikbaar op de website van Dakar.com.

Live-volgen van de deelnemers lijkt weer mogelijk, zie deze link!

De eerste start staat gepland om 11:40 AM, GMT -3. Nederland zit in tijdzone GMT + 1, het lijkt er dus op dat de "rally-tijd" gesteld is op VIER uur vroeger dan in Nederland. We schakelen qua berichtgeving over naar de rallytijd. Bij de volgende toon, piep, is het op het moment van schrijven 04:33u (RT), 08:33u (NL).

6:04u (RT / GMT-3) (10:04u NL) De eerste truck lijkt te starten om 11:47u (RT), en de special, na 250 kilometer verbinding, om 15:27u (RT), dat zou dus respectievelijk 15:47u (NL) en 19:27u (NL) moeten zijn, we wachten af ... 

7:52 (RT) Vanaf vanmiddag 14:30u Nederlandse tijd (= 10:30u Rally Time), start tv-zender ATV met de uitzending van het vertrek. Hopelijk hebben ze voldoende bandbreedte om alle Nederlandse fans ook van de laatste beelden te kunnen voorzien.


7:58 (RT) Team STBX is nog in hotel.
RTL7 start om 22:15u Nederlandse tijd met eerste Dakar 2013 uitzending (om 19:00u uitzending van de pre-proloog).
Omroep Brabant beloofd een etappe verslag in groot scherm, zo te zien start deze uitzending, via internet, om 17:00u, volg: deze link, of:


8:34u (RT) Weerpraatje; vandaag wordt tijdens de rit Lima - Pisco een maximum temperatuur verwacht van 27,5 graden. Zondag wordt het al een graadje warmer en maandag van Pisco naar Nasca loopt de temperatuur op tot maximaal 35 graden Celsius, de STBX-korte-broeken kunnen uit de kist!

9:40u (RT) De luikjes gaan langzamerhand open in Lima, terwijl links en rechts al de eerste assistentietrucks de stad verlaten, wrijven Wilbert en Arie in de ogen en rekken zich nog eens uit, de foto's van gisteravond komen binnen:

Het assistentieteam heeft het raceteam niet meer gezien sinds de briefing. Beide groepjes hadden op andere tijden deze bijeenkomst en Wilbert en Arie zijn na afloop op ontdekkingsreis gegaan door Lima, bijzonder dat details niet worden vrijgegeven ;-)

Het wachten is nu op het gezamelijke ontbijt. Wilbert blijkt de grieperigheid te boven te zijn, de Peruaanse alcoholica deden wonderen. Arie meldt nog dat het nu echt gaat beginnen en er echt zin in te hebben!

10:25u (RT) Het voltallige STBX-team zit aan de ontbijttafel (een verzoek tot groepsfoto is gedaan, blijkt lastig, de team-captain staat inmiddels buiten te genieten van uh ... inderdaad!)

Bij controle op de website van Dakar.com is ook daar iemand wakker geworden en is de starttijd van 11:40 NU volgens de tijdzone GMT-5 !!, met andere woorden: Peruaanse tijd, zes uur vroeger dan in Nederland.

8:50 (PE) - 14:50 (NL) Inmiddels passeren de eerste motorrijders het podium! En is de uitzending op de Peruaanse TV in volle gang (zie link hiervoor vermeldt).

9:08u (PE) Nick was de afgelopen dagen wat stilletjes, maar laat desgevraagd weten dat het goed met hem gaat, heel goed zelfs. "Op dit moment weer een klein beetje gezonde spanning, wij gaan zo naar Parc Fermé", aldus de STBX-mecanicien. Hij besluit het bericht met de woorden "daarna op naar de finish", uh dat duurt nog even Nick!

9:13 (PE) Arie bericht dat het uitchecken bij het hotel is gebeurd, nog even een taxi regelen, auto's ophalen en starten maar (de ontbijt-foto met vier of vijf STBX-mannen kunnen wij vergeten, die is niet meer gelukt).

9:31u (PE) - Om HALF 1 kan Veldhoven en omstreken de adem inhouden. Volgens Marty is dat het tijdstip dat ze bij het podium worden verwacht (dat is 18:30u Nederlandse tijd).

9:37u (PE) Marty probeert zo veel als mogelijk alle goede wensen in het gastenboek te lezen en is dankbaar voor de aanmoedigingen. Vanochtend is daar het verzoek om de SMS van Harrie Renders extra te belichten:

9:43u (PE) Lichte vorm van paniek! Arie belt met de vraag wat het landnummer van Peru is. Met de toevoeging +51 kunnen ze nu het hotel bereiken, om te traceren welke taxi ze zojuist heeft weggebracht. Achterin ligt nog een STBX-koffer ....

10:31u (PE) Had Wilbert dan toch te veel gesnoept van de anti-griep-middelen? Maakt niet uit, zijn koffer is weer terecht. Inmiddels fungeerde de koffer als transportmiddel voor de laatste attributen van diverse teams, zo zit er zelfs spulletjes in van een Frans team, waar de assistentie al van is vertrokken. De taxi-chauffeur doet goede zaken en pendelt constant tussen hotel en Dakar Village en door het telefoontje naar het hotel was hij gelukkig snel getraceerd. Marty, Nick en Harold zijn naar het Parc Fermé. Arie en Wilbert staan op het punt van vertrekken naar Pisco, inclusief de koffers van het team Sodicars.

11:02u (PE) Nog zo'n anderhalf uur te gaan (mits Marty het juiste tijdstip heeft doorgegeven), ondertussen blijkt ook dat de tv-zender TV-Peru live verslag doet en lijkt de uitzending van Omroep Brabant met een uur vertraagd.
TV-Peru:

12:18u (PE) Vlak voordat Marty in beeld moet komen, stopt de stream. Snel overschakelen naar deze link !! Een dansgroep! Die willen we niet zien! O, gelukkig, het was een onderbreking.

12:31u (PE) Het was zenuwslopend of er beeld kwam, maar ze waren toch LIVE in beeld. De Dakar 2013 is ook voor het team StaalbouweXpress begonnen!


Terwijl het live-verslag van Omroep Brabant in geschreven woord blijkt te zijn, meldt Arie dat het assistentieteam al 100km vanaf Lima is. Er staan duizenden en duizenden blije mensen langs de snelweg naar Pisco, het is geweldig om te zien!

14:29u (PE) Na een wat rommelige start met de tijden vandaag, lijkt het er nu op dat de eerste truck (500 - Gerard de Rooy) start aan de special stage in Pisco om 16:12u. Marty (526) wordt aan de start van de ronde van 13km verwacht om 16:38u (22:38u NL).

14:54u (PE) Inmiddels zijn op de Dakar.com website de foto's van de heren van het team verschenen (zie linkerkolom). Wie onbekend is met ons team zal waarschijnlijk vrezen voor Harold met zijn twee kleine secondanten (zouden ze bij de ASO in de war zijn met Hagrid ipv Harold?).
14:57u (PE): Wilbert meldt dat de assistentietruck nog circa 50km verwijderd is van het bivak van Pisco. Een paar minuten geleden hebben ze de snelweg verlaten en rijden nu door pittoreske plaatsjes. Er is geen tijd om deze aandachtig te bestuderen, want om de haverklap springt er iemand voor de vrachtwagen om een foto te maken.

Twee paar ogen spieden vanuit de cabine de weg af goed oplettend voor rondspringende Peruanen. De claxon maakt overuren op deze twee-baansweg, het is een gekkenhuis, aldus Wilbert. Bij aankomst in het bivak worden als eerste de tentjes opgezet en ze hopen straks nog een glimp op te kunnen vangen van de start van de special stage, mits daar tijd en gelegenheid voor is.

15:16u (PE) Na het telefoongesprek van zojuist, komt nu een sms binnen, dat het nog 60km (!) is tot Pisco. Of ze rijden niet volgens plan of de smsjes komen later binnen dan het gesproken woord. Dat laatste is het geval.

15:23u (PE) De koers blijkt inderdaad juist, per sms wordt bericht dat het nog 23km tot bivak is, tevens is het nog steeds een gekkenhuis op de weg, de Peruaanse vlag die ze meevoeren maakt de Peruanen nog onrustiger.

16:35u (PE) Is Nederland file-land zover weg, komt zojuist de melding dat de start van de trucks is vertraagd als gevolg van een file!

16:42u (PE) Assistentietruck in beeld bij RTL7 tijdens interview met Erik van Loon.

16:47u (PE) Wilbert laat weten dat Marty aan het rijden is (mogelijk weet hij niet van de gememoreerde file) en dat hij samen met Arie het STBX-bivak aan het inrichten is.

16:58u (PE) Wederom is duidelijk dat de Dakar website niet is te gebruiken voor actuele tussenstanden. Via twitter en de website van Mischa Visser is duidelijk dat de eerste trucks al zijn gefinished na de korte special van 13km.

17:02u (PE) Gerard de Rooy heeft tot op heden de snelste tijd neergezet van 08m 46s

17:12u (PE) Marty is ook binnen, op een tijd van 13m 24s, voorlopig 28e plaats.17:38u (PE) 23:38 (NL)
Marty is dik tevreden! Een (voorlopig) 35e plek is prima, zeker als je beseft dat hij zijn vriend Mathias Behringer heeft geholpen die muurvast zat. In een recordtijd hebben ze hem vlot getrokken en hun weg vervolgd. Mathias stond vast tussen twee duintjes dus die kon wel wat hulp gebruiken.

De special stage was niet lastig, maar mooi, aldus een opgewonden Marty aan de telefoon, die helemaal is vergeten dat hij last van zijn schouder had of heeft. Met Nick en Harold gaat het ook allemaal prima.
De verbindingsetappe heeft Marty als een drama ervaren (hij verwoord het anders), zodra hij bij de snelheidslimiet komt begint “het ding” te piepen en ook het inhalen is maar een heel gedoe.

Op de vraag of hij kriebels in zijn buik had: “Ja!”, hij was toch wel een “bietje zenuwachtig. Maar het was mooi, dat hoef ik toch niet drie keer te zeggen?”, was bijna het einde van het gesprek vanuit Pisco, het team gaat eten en controleren of die beloofde Peruaanse maaltijd inderdaad vorstelijk smaakt.
Dag 1 is inderdaad afgesloten op een 35e plek. Het helpen van Matthias zou nog wat TV-media aandacht hebben gekregen, Marty herinnerde zich twee interview-momenten, maar wie het nu waren is hem even ontschoten.

RTL bericht: De Dakar van 2013 is begonnen met een korte etappe van slechts 13 kilometer lengte. Omdat de tijdproef zo kort is heeft de organisatie besloten een tijdcorrectie toe te passen. De tijdcorrectie is voor de auto's en trucks een factor drie. De gereden tijden worden met drie vermenigvuldigd. De correctiefactor is jammer voor de deelnemers die onderweg tegen problemen aankwamen.
 • Familie Schepens:
  Team STBX goede rally gewenst, zet 'm op !!
     ( 05 jan. 2013 09:09 )

 • Hein Wouters:
  Go Staalbouwexpress Go!!! Laat de Russen en de Rooy ook trouwens maar eens een poepje ruiken!! :-)
     ( 05 jan. 2013 09:34 )

 • oom Henk en tante Jo:
  Hoi,Marty, Heel veel succes! Zet'm op!! Groetjes, oom Henk en tante Jo.
     ( 05 jan. 2013 11:38 )

 • Albert:
  Hé Nick en je maten. Heel veel succes op deze eerste dag! Zet 'm op. Yes.
     ( 05 jan. 2013 13:24 )

 • Henri Jacobs:
  Hey die Staalbouwexpressers, heel veel succes daar in het zand !! Op naar finish !! Hou alles heel en zorg da ge de weg nie kwijt raakt. Succes !!!!! Henri
     ( 05 jan. 2013 14:35 )

 • Ton en Marieke :
  Heey Staalbouwexpressers!! Marty, Nick, Harold, Arie en Wilbert Heel veel succes met de DAKAR!! Gas erop Ton en Marieke
     ( 05 jan. 2013 14:47 )

 • Ingrid Versteijnen:
  ha stofhappers!! heel veel succes plezier en geluk toegewenst! geniet van dit bijzondere avontuur! groetjes
     ( 05 jan. 2013 14:53 )

 • pieter van kruijsdijk:
  zet hem op marty. als iemand het kan ben jij het. groeten pieter van kruijsdijk
     ( 05 jan. 2013 15:10 )

 • fam. van de moosdijk:
  Hallo allemaal, Heel veel succes toegewenst voor jullie team, voor de komende dagen/ weken!!!!!!! groeten fam van de moosdijk
     ( 05 jan. 2013 16:06 )

 • frans schepens:
  hoi nick en de rest allemaal de beste wensen uit de burgstraat zet um op veel succes en niet te gek met de toekomstige vader gr frans en margriet
     ( 05 jan. 2013 16:35 )

 • Mill en Geert van Heugten:
  Hoi mannen wij wensen jullie veel succesen ook veel plezier met elkaar. Dus gas erop en go go go!!!!! Groetjes van Geert en Mill.
     ( 05 jan. 2013 16:37 )

 • mark van bokhoven:
  Zet hem op Harold. veel succes met jullie team
     ( 05 jan. 2013 16:46 )

 • Robert vd Mierden.:
  Eindelijk jullie mogen los, na de vele voorbereidingen en gezonde spanning mogen jullie het nu gaan bewijzen, heel veel succes en vergeet niet te genieten. "Gas op de Nokkenas".
     ( 05 jan. 2013 17:02 )

 • mark van bokhoven:
  Zet hem op Harold. veel succes met jullie team
     ( 05 jan. 2013 17:11 )

 • Camill Hoogers:
  Hey jongens, veel succes. We volgen jullie. Groet Camill en Marianne Hoogers uit Hoogeloon
     ( 05 jan. 2013 19:22 )

 • bart schepens:
  Sooo de kop is eraf nu op na de finish stbx mannen!!!
     ( 05 jan. 2013 23:19 )

 • Un Menneke Ut Zilst:
  Marty, Nick en Harold grandioos! Eerste klap is ook in Peru een daalder waard. Laat ze nog maar meer van die poepies ruiken daar. Ook complimenten aan de webmaster voor de perfecte verslaglegging.
     ( 06 jan. 2013 08:30 )

 • Jos en Erna:
  Wat een fantastische site hebben jullie, echt heel leuk om hierop alles te volgen. Heel veel succes gewenst vanuit Riethoven,
     ( 06 jan. 2013 09:54 )

 • Mill en Geert van Heugten:
  De kop is eraf goed gedaan mannen!!! We blijven jullie elke dag volgen. Groetjes, Geert en Mill.
     ( 06 jan. 2013 11:21 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  07 jan. 2013
  06 jan. 2013
  Dakar 2013 - dag 1 - 5/1/2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl