Dag 5 : Arequipa - Arica
Aangemaakt:
09 jan. 2013
07:27:09
Gewijzigd:
12 jan. 2013
10:25:08


17:01u (PE)
Vriendschap
Onderstaand een "still" uit een youtube-filmpje van dag één, waar het klassement voor Marty werd bepaald. Maar een vriend, blijft een vriend ...

09-01-2013, 1:30u (PE): (7:30u) De paspoorten moeten binnen handbereik zijn vandaag, de vijfde dag van de Dakar 2013 eindigt in Chili. Voor het zover is wacht eerst een flinke verbindingsetappe. Vervolgens staat er een special van 172km op het Peruaanse menu en dan via de grens naar Arica.

Twee jaar geleden, za. 8/1/2011, was het team tijdens de Dakar 2011 rustdag ook in Arica.De special stage kent mogelijk weinig zand, om een wielrentermen te gebruiken; er zit wel een aardig colletje in het parcours. WP2 wordt bereikt na eerst een hoogte van 2000m te hebben bedwongen.

4:13u (PE) Marty wordt vriendelijk uitgenodigd om als 57e te starten bij de special stage, gepland vertrek: 14u38m30s. Kornelis Offringa heeft een zelfde uitnodiging, voor 30 seconden later en Andre de Boer voor 14u43m30s.

09:00u (PE) (15:00u NL) De situatie is weer enigzins gestabiliseerd. Het hoognodige onderhoud is aan de race-truck gedaan. Veel aandacht is ook uitgegaan naar het bandenaflaatsysteem en linksvoor is een nieuwe band geplaatst.

Achter in de racetruck liggen twee verse banden, er is een nieuwe zonnebril mee en de voorraad energiedrank is weer aangevuld. De luchtfilters zijn vervangen en er is een nieuwe krik aan boord.

Het assistentieteam moest om 08:00u al weg zijn uit het bivak, dus eten Marty, Nick en Harold apart, nadat ze nog eventjes in het bivak de ogen dicht hebben kunnen doen. Wilbert en Arie zijn dus al weer op pad. Iedereen is weer klaar voor een nieuwe dag, de dag dat we naar Chili gaan!

9:36u (PE) Eerder vanochtend was een voorzichtige inschatting, dat het raceteam rond de klok van 10:00u zou vertrekken uit het bivak.

11:58u (PE) (17:58u nl) De schrik van gisteren is wel weer te boven, de nieuwe dag brengt weer nieuwe belevenissen. Het vermoeide stel Arie en Wilbert is al weer eventjes onderweg en hebben er al weer 200km op zitten. Bij de betaalpoorten van de tolweg is het een groot feest, daar stroomt de lokale bevolking bijeen om toch van dichtbij te begluren hoe een Wilbert er uit ziet.

Bij het Amerikaanse team wordt blijkbaar flink bezuinigd, aldus Wilbert. De heer Gordon, Robby voor intimi, weet met al zijn kapriolen ook de clubkas een flinke deuk op te laten lopen, want er is geen geld meer voor degelijk meubilair.

Na de maaltijd kwam het team terug bij het bescheiden kampement van de StaalbouweXpress en troffen Robby aan gebruikmakend van de STBX-picknicktafel en banken. De bivak-buurman dankte vriendelijk voor het gebruikmaken, pakte zijn spulletjes en vervolgde zijn weg naar het eigen kamp.

13:21u (PE) Marty zorgt goed voor zijn teamleden. Hij waakt ook of Nick wel goed eet! Terwijl de STBX in de buurt van het begin van de special stage zou moeten arriveren, knort in de buurt van de Peruaanse-Chileense grens een maag. "Wilbert, wil jij mijn lunchpakketje pakken, asjeblief?"

Een snelle inspectie leert dat Marty er vanochtend van door is gegaan met tevens de lunchpakketten van het duo W&A. Zo kan Nick een extra boterhammetje oppeuzelen, dat zal hem goed doen, moet de teamcaptain gedacht hebben. Met nog 100km voor het bivak zitten de knorrende maagjes er niet mee en laten weten de vrachtwagen aan de kant te hebben gezet en smikkelen nu van Peruaanse rijstschotel met pollo.

13:35 (PE) (19:35u NL) Niet enkel in de nacht duurt wachten lang, ook vroeg in de Nederlandse avond mag de tijd best wel wat sneller gaan als Sander en Cas voor de buis zitten en genieten van de beelden van RTL GP. Het wachten in hun StaalbouweXpress-shirt wordt beloond. "Kijk! Daar is Marty!!!"16:40u (PE)
Een goede basis is een thuisbasis. Dus zo tussen WP2 en WP3 leren we wat meer achtergronden ...
Zo is Harold een man van weinig woorden, een sms van slechts een paar tekens, spreekt boekdelen voor zijn Vasilka. Zo leest er in af: Harold was blij met de goede afloop afgelopen nacht, de adrenaline is nog niet gezakt en het is heel moeilijk geweest.
Een tikkeltje gespannen - zowel geestelijk, als haar buik - is Sharon. In afwachting van haar zwangerschapsverlof, kijkt ze wel 100x per dag op de website voor nieuws over haar Nick. Ze is knuffel-bere-trots op hem!
De secretaresse van het STBX team, die een zeer innige band met de teamleider blijkt te hebben, is wat blij dat hij nu eens overdag belde in plaats van in het holst van de dag. En de gevoelens van trots kunnen nu gedeeld worden met zoonlief. Was het een paar weken geleden nog stom in zijn ogen, al die “oude mannen” over de vloer, nu is hij toch wel heel erg trots op zijn pap en het is nog spannend ook!
14:22u (PE) Het wachten is op het vertrek van Marty aan de special. Minuut of veertig geleden (15:38 CLST - Chileense tijd = 13:38u (PE) = 19:38u (NL) was er een aardbeving in de buurt van Arica met een kracht van 4.7 op de schaal van Richter. Nu zijn die er wel vaker in Zuid-Amerika, zo bleek in de aanloop naar de rally.

14:33u (PE) Arie meldt niets van een beving gemerkt te hebben. De autoriteiten melden dat er geen schade is gerapporteerd. Assistentieteam passeerde zojuist kruising Special Stage en PanAmerican HighWay.

15:00u (PE) - 17:00u (CL) - 21:00u (NL)
Dienstmededeling. Na het passeren van de grens verandert de tijd. De wijzers gaan twee uren vooruit!

15:12u (PE) De special is nog nauwelijks begonnen of de vraag dringt zich op: Waarom staat Marty niet in het lijstje met gestarte deelnemers?

15:49u (PE) Wow, dat was het wachten waard! Marty komt (voorlopig) als 32e door op WP1 om 15:39:0716:39u (PE) Nou, nou, die heeft de vaart er lekker in bij WP2! Doorkomst als 34e om 16:30:09

17:14u (PE) Marty heeft vleugels bij WP3. Zou hij de lunchpakketten willen brengen? Doorkomst als 32e (voorlopig) na doorkomst om 17:04:43.

17:27u (PE) WP4. Tsjoep-tsjoep-dag vandaag? 34e (voorlopig) om 17:16:49.

17:45u (PE) Zo snel is het tijdens de nog jonge Dakar2013 nog geen één keer gegaan tussen de waypoints als vandaag, zouden ze het wel bij kunnen houden bij de tijdwaarneming? WP5 wederom als 34e, om 17:36:25.

18:08 (PE) Vol spanning turen naar het beeldscherm en floep dan is t twaalf uur in Parijs en gaat de stekker er uit. De overtuiging is dat de Fransen naar bed zijn.

18:14u (PE) Iemand heeft een por in zijn zij gekregen! (Jean-Pierre, je kan die Nederlanders toch niet informatie over d'n Marty onthouden?) En floep daar komt de eindstand: Stage 5 is zeer goed gegaan, WP6 als 32e om 17:55:26 en WPA er achter aan om 18:00:09.
Volgens de inschattingen vanuit het assistentieteam is de grens met Chili net ver weg en vanaf daar ongeveer een kilometer of vijf naar bivak, het raceteam kan zo te zien op tijd naar bed!19:10u (PE) (01:10u 10/1/2013 NL) De wijze raad van ons Tummes om het toch vooral rustig te doen is vandaag in de zomerse Peruaanse wind geslagen, het gas ging er op!
Gisteren heeft de assistentie van MAN-Duitsland eens wijs gekeken naar het banden-aflaatsysteem en een kastje vervangen, dat hielp! Nauwelijks problemen vandaag.

Het terrein bestond uit paden, droge rivierbeddingen of waar ooit kleine beekjes geweest waren. Marty passeerde ze met redelijk gemak. Er stonden ook een paar duinen op het programma en één bult was bijna over het hoofd gezien, maar over het geheel genomen ging het lekker, kei goed, zoals Marty het omschrijft.

Nick, die zich soms schuldig voelt om even te pauzeren en liever door wil werken, zat vandaag al beter in zijn vel, maar toen Marty onderweg vroeg om een oogje op de snelheidsmeter te houden op een vlak pad, bleef de blik wel stoïcijns recht vooruit. Harold is een stille, maar o zo bekwame navigator en geniet nog steeds zichtbaar. De mannen staan de aan de grens met Chili, hebben nog een paar kilometer te gaan naar het bivak. Er gaat een sms naar Wilbert, dat hij koffie kan zetten en zo is de special stage nummer 5 een fraai dagje geworden. Adios Peru, Ola Chile!

00:07u (PE) Na binnenkomst in het Chileense bivak en na de special stage waar de 55e plek in het algemeen klassement werd gerealiseerd, heeft de StaalbouweXpress wederom de nodige zorg ontvangen.

Special Stage 5 werd gerealiseerd in 2 uur en 51 minuten en was goed voor een 32e tijd. Wilbert laat even na twaalf uur, volgens de Peruaanse tijd, weten dat de vrachtwagen weer is afgetankt en gereed staat voor de volgende etappe. Naast het reguliere onderhoud moest de bevestiging van de grill gerepareerd worden en is er voor Harold een extra lampje gemonteerd. Er zal een kort nachtje volgen, want inmiddels zijn de horloges twee uur voor uit gezet.
 • Geert en Mill van Heugten:
  Hoi Marty, wat was het weer spannend maar het is helemaal toppie jullie het weer super goed gedaan!!! Op naar de volgend ronde succes mannen!
     ( 09 jan. 2013 08:57 )

 • vasilka kluijtmans:
  Stoerrrr!!! Onvoorstelbaar!!! Harold, ik ben trots op jou en op jullie X. Vasilka en bulgaarse familie
     ( 09 jan. 2013 10:01 )

 • sharon:
  Net een belletje van nick gehad. Ze zijn net op de bivak en ze hebben een super zware dag gehad, was niet normaal zei hij. Nu gaan ze gauw wat eten en proberen om nog een paar uur te slapen. Wilbert en Arie zorgen ervoor dat de vrachtwagen weer klaar staat. Kom op mannnen wij zijn trots op jullie!!
     ( 09 jan. 2013 10:51 )

 • Rolf Verbeek:
  Nog even doorbijten, nog 4 dagen en dan is de rustdag. We blijven het op de voet volgen :)
     ( 09 jan. 2013 11:22 )

 • Rolf:
  Vandaag weer op pad om 14:38 plaatselijke tijd (20:38 uur NL) Suc6 heren !
     ( 09 jan. 2013 13:50 )

 • Simba de Hond:
  Harold, kun je onderweg niet wat Argentijnse steak oppikken? Alvast bedankt, Simba.
     ( 09 jan. 2013 14:24 )

 • Loes uit Riethoven :
  Wat leuk om jullie avontuur zo te kunnen volgen, dankjewel en veel succes
     ( 09 jan. 2013 14:35 )

 • bart schepens:
  Weer n spannende avond voor de boeg. Hopen op n betere dag dan gister. Zet m op mannen!!
     ( 09 jan. 2013 20:16 )

 • Rolf:
  Jawel, ze staan er bij :)
     ( 09 jan. 2013 21:51 )

 • familie Schepens:
  WAAAAUUW, ga zo door STBX mannen !
     ( 09 jan. 2013 23:20 )

 • Robert vd Mierden:
  Goed bezig mannen, waarschijnlijk willen ze snel binnen zijn om wat slaap in te halen. Rechtervoet op het pedaal houden marty!
     ( 09 jan. 2013 23:28 )

 • Ingrid :
  Yes!! Ze hebben het echt weer gered. Goed gedaan mannen !!
     ( 10 jan. 2013 00:23 )

 • Jan en Netty spanjers:
  Ze beginnen warm te lopen. Super gereden mannen,houdt dit vast.
     ( 10 jan. 2013 00:27 )

 • Paula:
  Ha Marty en team, jullie zitten in een erg warm land waar de bacterien in het eten erg gevaarlijk zijn,als je iets van diaree of iets dergelijks krijgt ga dan meteen naar de dokter en wacht niks af,want anders droog je uit of zet de bacterie zich vast op de darmen en dan ben je nog verder van huis.Een bezorgde fan.Succes jongens, practig om jullie zo te kunnen volgen.
     ( 10 jan. 2013 00:54 )

 • Vasilka Kluijtmans:
  Goed gedaan! Ik had anders niet verwacht :) Succes morgen
     ( 10 jan. 2013 03:49 )

 • Brabant Kachels:
  Succes vandaag mannen
     ( 10 jan. 2013 07:34 )

 • Un Menneke Ut Zilst:
  Marty, Nick en Harold. Super gereden op dag 5! Doorgaan zo.
     ( 10 jan. 2013 07:40 )

 • Marianne van der Kolk-vd Oever:
  Hé broer, ik ben trots op je! Marianne.
     ( 10 jan. 2013 09:43 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  Dag 5 : Arequipa - Arica
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  07 jan. 2013
  06 jan. 2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl