Dag 3 : Pisco - Nazca
Aangemaakt:
07 jan. 2013
10:26:16
Gewijzigd:
08 jan. 2013
23:08:59


07-01-2013, 4:48u (PE): Arie had het helemaal bij het juiste eind, om 12:01u Peruaanse tijd start het raceteam met de special richting Nazca (18:01u NL). Marty start als 52e en op het moment van starten is Gerard de Rooy, de leider in het vrachtwagen-klassement, dan al 1 uur en 19 minuten op pad. Voorafgaand aan de special is eerst een korte verbinding van 4km.

De special stage is 243km lang en na aankomst in de buurt van Palpa wacht nog een verbinding van een kleine 100 kilometer. De ASO kondigde van te voren aan dit dit een pittige dag zal worden, met een start zo rond het Peruaanse middaguur dus mogelijk ook een lange dag!

8:10u (PE) Goedemorgen! Zo begint de teamcaptain een gezellig praatje per telefoon. Hij heeft prima geslapen, heeft gedurende wel negen uur alle (bij gebrek aan een bos) telefoonpalen omgezaagd in de regio Pisco, en is er klaar voor.

Terwijl de rest van het team duidelijk iets minder geslapen heeft, merkt de uitgeslapen StaalbouweXpresser op dat hij reuze blij is met de aanwezigheid van het assistentieteam, die jongens doen het toch "verrekus goe". Het mag duidelijk zijn, Marty is in zijn nopjes. Hij informeert als hoeveelste hij staat in het klassement en maakt zich nu mentaal gereed voor wat links en rechts "bijltjesdag" genoemd wordt.

Bovenstaand de route van vandaag, die echter wel met een korreltje zout zand genomen moet worden, anders staan de luitjes bij de Zona Espectadores er voor niets, nada, noppes en dat kan niet de bedoeling zijn. Het eerste deel oogt als het traject van gisteren, echter in tegenovergestelde richting. Bij het plaatsje Palpa start de verbinding, waar het ook de route is van de assistentie.

10:20u (PE) Het team kuiert en luiert wat in het bivak in afwachting van de etappe naar Nazca.

10:30 (PE) Het assistentieteam heeft inmiddels het bivak verlaten, terwijl Marty, Harold en Nick wachten op hun vertreksein. De stemming is allerbest, aangevuld met een gezonde spanning voor wat de dag in petto zal hebben. Ook bij het raceteam is het besef aanwezig dat de route grotendeels idem is aan gisteren, maar nu licht (door de vrij late start) de duisternis op de loer.
( zonsondergang Lima 7/1/2013: 18:38u (PE) = 00:38u (NL) )12:07u (PE) (18:08u NL) Het team is vertrokken. Achterblijvers zitten met de vingers gekruist, dat de tijdwaarneming goed mag verlopen, als ook natuurlijk deze special stage naar Palpa zo'n 243 kilometer navigeren en rijden verderop.

12:11u (PE) Dienstmededeling. Volgens een persbericht uitgevaardigd door Eurosport, zou ook deze zender onder andere dagelijks om 23:00u (NL) aandacht besteden aan de Dakar 2013. (de programma-gids van Eurosport, klik hier)

12:38u (PE) Marty is 30 seconden gestart na de Argentijn Lino Sisterna, met nr 114 in een rode Volvo Buggy. De duur naar WP1 is circa een half uur en is het spannend of de doorkomst zo op het klassementsscherm verschijnt. (de meest recente update van de lijst dateerd al weer van 12:21u, dus het is nu al weer spannend)

12:47u (PE) Er komen weer tussentijden binnen op de "borden", maar nog geen Marty. Eerder vanmiddag is gemeld dat bij KM punt 23 een opstopping is. Hier zijn diverse deelnemers vast komen te zitten. Ondertussen komt de melding dat Krzysztof Holowczyc (rijdend in een Mini) is gecrashed bij KM 40 en medische hulp heeft gekregen.

13:15u (PE) Er is opeens wat meer beweging gesignaleerd bij WP1. Zijn de rode kruizen boven de weg uit? (Hebben ze die daar?), helaas nog geen doorkomst van Marty gesignaleerd.

13:16u (PE) Correctie, daar is Marty! Geklokt bij WP1 op 13:10:04. op een (voorlopige) 54e plek. Blijft bijzonder dat Geert (543), Frans (535) en Bob (529) die na Marty zijn vertrokken eerder bij WP1 waren. Zou de kist met het sleeplint weer geopend zijn geweest? Het blijft gissen, nog "even" geduld en we zullen het vernemen. 

13:42u (PE) De assistentietruck is zojuist het punt gepasseerd, waar de special eindigt. Ze rijden nu tussen de motoren en auto's, die de proef hebben doorstaan en net als Wilbert en Arie op zoek gaan naar het bivak.

13:53u (PE) Gerard de Rooy heeft de finish gepasseerd, en heeft er in totaal bijna drie uur over gedaan. Ondertussen komt "het clubje van zojuist, van WP1" weer één voor één aan bij WP2, we wachten op Marty.

14:14u (PE) En ook WP2 is in the pocket!

Marty doet mee voor de rally en heeft weinig oog voor de omgeving, zo laat hij soms doorschemeren. Hij richt zijn blik op de weg of zoals vanmiddag op het zand in de buurt van Nazca. Dit gebied staat bekend om bijzondere lijn-patronen in het zand, die er al duizenden jaren liggen. Met al die sporen van vandaag hebben de Peruanen er opeens een heleboel bij!

14:21u (PE) Of ze het thuis net zo leuk vinden als in Peru is niet bekend, maar Wilbert en Arie lijken er reuze zin in te hebben om straks in Nasca (voor ze doorrijden naar het bivak) boodschappen te gaan doen. Er moet cola ingeslagen worden, want de suikers zouden goed zijn voor de racetruck-bemanning. Verder moet er daar getankt worden en wordt het nog even zoeken en passen. De heren zijn op zoek naar slippers! Dit om de groei van paddestoelen tegen te gaan, grapt Wilbert. Van de douches in het bivak, "daar wordt je niet vrolijk van!".

14:30u (PE) De claxon van de servicetruck heeft geklonken. Motorrijder Richard de Groot kwam voorbij, hij was zichtbaar blij en zwaaide!!

15:14u (PE) Terwijl Arie onderhandelt over een goeie cola-prijs, passeert Marty WP3 om 15:09u.

15:40u (PE) Marty lijkt vaart te maken, WP4 is voorbij om 15:34:47.


15:03u (PE) Vanuit het bivak (Arie en Wilbert hebben nog niet laten weten te zijn gearriveerd, die slippers zijn mogelijk inderdaad lastig te verkrijgen in Hollandse Brabantse maten) wordt een zandstormpje gemeldt.

15:08u (PE) (22:08u NL) : NB om 22:30u NL RTL GP Dakar

15:11u (PE) Kees Koolen (Quad) is in bivak en twittert: "Vandaag was een echte Dakar etappe met veel duinen en slechte stukken", ondertussen passeert de STBX ook WP5 om 16:03:42.


16:22u (PE) Het duo W&A is gearriveerd in bivak. Het is de heren niet gelukt om slippers te scoren in Nazca. Dat wordt binnenkort dineren met champignons. Het terrein wordt getypeert als: "klote bivak". Aanleiding voor deze kwalificatie is de wind, volgens Wilbert, die waait de vouwen uit zijn broek! Ze gaan het bivak nu inrichten en mogelijk nog proberen wat te slapen, er wordt een lange nacht verwacht. Ze hebben even uitstel van de werkzaamheden als Richard de Groot even langskomt voor een praatje. Als ze nu maar niet vergeten de tentjes goed vast te zetten!

16:39 (PE) Ook waypoint 6 staat op naam van Marty en heeft er flink de vaart in.


17:15u (PE) Het traject van WP6 naar WP7 is nog een hele klus. Maar daar is hij dan! Doorkomst op: 17:10:29


17:23u (PE) Het laatste deel naar de finish deed Gerard in bijna 16 minuten, maar die vliegt dan ook bijna, we wachten met spanning wanneer Marty de finish vlag passeert.

17:56u (PE) De Peruaan die vannacht de foto's toestuurde per mail, werd hiervoor zeer hartelijk bedankt. Punt NL zegt hem mogelijk niets of waar Noord-Brabant zal liggen heeft hij mogelijk ook geen enkel benul. Hij was dankbaar voor het antwoord en nodigde de webmaster uit voor een biertje vandaag in Nazca. Was ik maar gegaan, dan had ik nu een stukje kunnen duwen of zo, wat duurt het lang .....

18:40u (PE) Een webcam of zo had leuk geweest, maar die is er niet. Wel het bord met de uitslagen. Nog geen Marty bij WPA. Bij checkpoint ASS is als 50e Alessandro Caffi voorbij gekomen en Giulio Verzeletti als 51e. Waar blijven toch Marty, Geert Verhoeven en Frans van Lankveld? De heren trekken zo'n beetje al de hele middag samen op.

18:44u (PE) Het tijdstip van zonsondergang was 6 minuten geleden, het zal er nu schemeren, maar voor hoe lang?

18:57 (PE) Op de dakar.com website is beweging, Marty wordt genoemd als 58e in overzicht Arrival (ASS)


18:58u (PE) (00:58u NL) Marty belt even heel snel met de mededeling, dat ze klaar zijn met de special stage. Het laatste traject was lastig met vrachtwagens op de kant. De lijn was slecht en het werd niet duidelijk, wie nu precies wie had geholpen. Het was in ieder geval wel duidelijk dat Frans en Geert ook constant in de buurt waren. Later meer ... nu eerst zo snel mogelijk naar bivak!
(nb: Marty niet in beeld :-(

21:45u (PE) (3:45u NL) Het waait inderdaad stevig in Nazca, wat de verstaanbaarheid verslechterde tijdens het telefoongesprek met Marty die verslag doet van de derde etappe: Wat een prachtig terrein was het om te rijden vandaag! Marty vertelt na aankomst in het bivak dat het een afwisseling was van zand, paden en strand, “ja, we zijn zelfs een stuk langs de kust geweest!”.

Voor het gevoel ging de special eigenlijk super goed, het idee bestond, zonder echt bewust te tellen, dat er wel meer dan dertig auto’s waren ingehaald. Van problemen in de aanloop naar WP1 staat niemand echt iets bij. Er wordt zelfs even luidkeels overleg gevoerd met Harold de navigator en ook die bevestigd dat tot de laatste duinen de special stage zonder noemenswaardige problemen was verlopen.

Ok, de terratrips waren wel eens uitgevallen en het banden aflaten en weer oppompen kost soms wat meer tijd dan verwacht, maar over het algemeen verliep de proef wel goed. Met de raampjes dicht en de airco aan, was het zelfs prima vertoeven in de cabine van de StaalbouweXpress.

Maar toen kwam de laatste duinenrij. Daar ging het allemaal niet vanzelf. Een poging om boven te komen mislukte en plots stonden ze vast. Geert Verhoeven stond bovenaan een duin te kijken of het wel goed zou gaan en zag dat er wel wat hulp geboden mocht worden en deed dat dan ook.

Het over en weer helpen was in de laatste kilometers een terugkerend thema. Beide trucks waren nog niet veel verder of het ging mis met Frans van Lankveld, die toen zowel door Geert als Marty op weg werd geholpen.

Al met al is Marty niet ontevreden over het verloop. Er is nu nog genoeg tijd om te slapen en hij verwacht dat hij morgen wat eerder kan vertrekken voor de rit naar Arequipa.03:20u (PE) 8/1/2013 (09:20u NL) Arie kijkt nog even vol trots om, vlak voordat hij zijn tentje induikt volgt dan toch nog een verslag. Voor de liefhebbers van wat kan je allemaal vervangen in een paar uur tijd: een band, stabilisator-stang-rubbers en spiegelglas zijn allen vernieuwd.

Daarnaast is het aflaatsysteem gereviseerd en is de storing met de tripmaster verholpen. Dit was het extra werk, het reguliere geplande, dagelijkse onderhoud passend bij een Dakar rally is ook uitgevoerd. Ja heus, de bouten zijn weer nagetrokken, de filters “zuiver” geblazen, de ramen gelapt en de truck is van een berg zand ontdaan.

Wat nog niet nodig bleek, was het vervangen van de remblokken. Het losse zand remt al veel meer dan de Dakar-rijders lief is.
Morgen schijnt het een zware etappe te worden, zo wordt gefluisterd in het bivak, het wordt er eentje om te overleven, aldus team-assistent Arie.
 • Familie Schepens:
  Jongens zet 'm op, jullie kunnen het ! Veel groetjes,
     ( 07 jan. 2013 17:41 )

 • Astrd Kastelijn:
  hallo mannen.veel plezier en succes op de derde dag .Wilbert vanochtend aan de telefoon gehad en ze gaan er weer voor. het is wel vermoeiend zei hij maar ook geweldig dat je het mee mag maken.
     ( 07 jan. 2013 18:48 )

 • Rien van der Heijden:
  zojuist mooi interview van Marty gezien op RTL7. Prima mannen ga zo door
     ( 07 jan. 2013 19:38 )

 • Thea roefs:
  Hoi Nick en andere teamleden net een mooi stuk gezien van jullie bij RTL 7. En Nick je was in beeld. veel succes nog mannen, zet m op. Groeten vanuit Oirschot. Thea - Paul en Bart ,
     ( 07 jan. 2013 20:16 )

 • dun thuisblijver:
  Heb marty vanmiddag nog ffkus aan de telefoon gehad en alles ging goed zei hij. Mannen veul plezier nog daar en hou het heel zou ik zeggen.
     ( 07 jan. 2013 20:47 )

 • dun thuisblijver:
  Heb marty vanmiddag nog ffkus aan de telefoon gehad en alles ging goed zei hij. Mannen veul plezier nog daar en hou het heel zou ik zeggen.
     ( 07 jan. 2013 22:06 )

 • Mark:
  Mooie beelden gisteren op tv. Zet hem op. Ben benieuwd hoe jullie het hebben gedaan.
     ( 07 jan. 2013 23:34 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  Dag 3 : Pisco - Nazca
  07 jan. 2013
  06 jan. 2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl