D14 Stage 13 : Copiapo - La Serena
Aangemaakt:
18 jan. 2013
09:54:39
Gewijzigd:
19 jan. 2013
11:48:02


Van onze rondreizende STBX-ambassadriceVan onze reisredactie onderweg

17:11u (CL)
De STBXjunior was zo laat binnen (of was het vroeg?) , dat Arie en Wilbert de langste nachtrust hebben gehad van de afgelopen rally dagen. Arie citeert Johan (niet Elfrink): “Zo heb elk nadeel, ook een voordeel”.
Toen er na het uitzwaaien van de racetruck en de rommel opruimen werd omgekeken, bleek het bivak zo goed als verlaten. De tent met ontbijtjes was al ingepakt. De magen werden gevuld met rookworst en gevulde koeken.
Dakarie heeft een jolige bui: “het is niet alleen in de kroeg, waar we vaak de deur sluiten”.

Onderweg naar La Serena is de assistentietruck geparkeerd en werd twee maal een pollo y salades besteld. Het voltallige personeel kwam foto’s maken van het smikkelende duo, want twee echte Dakaristen in de tent is toch wel bijzonder.
Er wordt volop genoten van deze roem en het blijft geweldig door te kluiven aan kip mensen gelukkig te maken met een foto!

De reisjournalist komt in Arie naar boven: het landschap langs de Pan-American Highway is hier heuvel- tot bergachtig. Het is gort droog met hier en daar een struik of een verdwaalde cactus. Een zeer eentonig beeld.
Op weg naar het bivak vragen ze zich af hoe lang het vandaag zal duren alvorens ze Marty, Harold en Nick weer in de armen kunnen sluiten.

18-01-2013, 6:12u (CL): (10:12u NL)
Na een verbinding van 90km in noordelijke richting, waar aan de rechterzijde van de weg nog zicht is op het terrein van het laatste deel van special stage van gisteren, volgt de 441km lange stage van vandaag.

De start is volgens de organisatie relatief laat, omdat er rekening wordt gehouden met de in die regio altijd aanwezige ochtendmist, de "Camanchaca", voor Marty een aardige kans om nog enkele uurtjes te slapen voordat de route naar La Serena begint. De eerste trucks vertrekken rond 10:00u (CL).

6:57u (CL) 4 foto's van gisteren binnen van Dutch Dakar Team (zie verslag aldaar)

9:37u (CL) Het is vijf uur nadat Marty belde en zei, dat ze met de radiateur bezig zijn. Wilbert meldt zojuist per sms dat de radiateur er weer in hangt. Ze moeten nog een paar kleine dingen doen, maar ze hebben nog even de tijd en er moet nodig getankt worden. De STBX heeft dorst. De motor heeft aan het avontuur van gisteren niets overgehouden en loopt goed.

10:24u (CL) Vlucht KL2258 uit Parijs is zojuist geland op Aeropuerto de Santiago.

10:42u (CL) Arie bericht; het was een race tegen de klok, maar het is allemaal gelukt. Nadat de tankdop en het gebied er omheen goed schoon is gemaakt (staat nadrukkelijk in de instructies van Marty, refererend aan het avontuur op weg naar China in 2008) wordt de dorst van de STBX eindelijk gelest. Arie belooft later meer info te zenden ...


11:20u (CL) Wilbert stuurde zojuist bovenstaande foto's en de mededeling dat hij zo samen met zijn Dakar-maat op pad gaat. In het bivak is niets meer te ontbijten en dus zoeken ze straks een barretje om wat te eten en te drinken.13:47u (CL) En weg zijn ze volgens het scorebord

14:16u (CL) Dat er niets meer te eten was in het bivak was lastig voor te stellen, dus geïnformeerd en wat blijkt de heren hebben zich vandaag dan eindelijk te goed gedaan aan de worstjes. Er is nog een halve doos over en na zoveel van hetzelfde, is dat een zeer goede reden om eens buiten de deur te eten.

Het duo A&W leken wel corvee te hebben, ze waren bijna de laatste die het bivak van Copiapo verlieten. Wat ze wel heel erg jammer vonden was dat er verschillende STBX-fans langs waren gekomen in het bivak, maar waar geen tijd voor was.
Vanuit het Marty tentje ontsteeg een enorm zaaggeluid en de andere heren waren druk met roadbook en natuurlijk de onderdelen die vervangen moesten worden en voor een praatje was nauwelijks gelegenheid.
De assistance-boys vinden het jammer dat Santiago al bijna in de kaart verschijnt. Ze vermaken zich kostelijk en gruwelen van de gedachte dat in Nederland de sneeuwboots opgezocht moeten worden. Vooral Arie moet niets van de kou hebben en heeft dus de minste animo om volgende week terug te keren op vaderlandse bodem.

14:24u (CL) De STBX, met nieuwe radiateur, passeert WP1 om 14:15:19, het hoogst gelegen punt van de stage is voorbij.

14:41u (CL) Het lijkt er even behouden aan toe te gaan, als Marty WP2 ook op zijn naam zet om 14:34:48 (voorlopig) op een 45e plek overall, stage: 37e, bij WP1 38e

15:18u (CL) Een versnelling tussen WP2 en WP3, de STBX dendert als (voorlopig) 29e langs WP3

15:44u (CL) De 29e tijd bij WP3 staat nog steeds, als WP4 in een 30e tijd wordt geklokt, om 15:33:27u

16:17u (CL) Oops de tijden laten wel weer even op zich wachten.

17:18u (CL) (21:18u NL) Mocht u denken, dat de webmaster in slaap is gevallen: dat is (nog) niet het geval! Er worden op dit moment geen tijden meer doorgegeven. Werd er eerder deze week nog gegrapt, dat er rond 19:00u (FR) een wijntje gedronken wordt. Nu is men blijkbaar aan de vrijdagavond-borrel .. of er zijn technische problemen.

18:00u (CL) Inmiddels zijn er weer tijden beschikbaar, de snelle jongens zijn inmiddels bij WP12 en "ons Marty"? Die is voor het laatst geklokt om 16:23u (20:23u NL) bij WP5 met een 58e tijd.

18:34u (CL) WP6 wordt gepasseerd om 18:27u, als 56e.

19:25u (CL) (23:25u NL) Om 19:14:17 haalt Marty WP7 binnen, met 54e tijd. Na WP7 volgt het passeren van de Rio Copiapo, deze rivier ligt op dezelfde breedtegraad als het bivak waar vanochtend is vertrokken, vanaf nu is het dus verder zuidelijk naar La Serena. WP7 is na 187km van de special stage, er is nog 254km te gaan .... en dan nog een verbinding naar het bivak!

20:00u (CL) (0:00u NL 19/1/2013) Meteo: zonsondergang om 20:40u (CL)

20:12u (CL) WP8 wordt om 20:01:56 bereikt (55e tijd), na WP8 volgt een geneutraliseerd gedeelte. (wie ook live-tracking volgt, de tijd bij WP9 is vanwege de neutralisatie nietszeggend)

21:01u (CL) Teken van leven uit het bivak. Wilbert en Arie zijn (allang) gearriveerd! Laten het echter nu pas weten, zeker druk met andere zaken. Foto's nemen? (drie keer raden, ze gaan het bivak inrichten ...)
(ben reuze benieuwd hoe ze dat morgenavond doen ... zouden ze in hun tentje kruipen, vlak voor een hotel?)

21:29u (CL) Het geneutraliseerde deel is achter de rug! Nu op naar WP10.

Om 20:42:45u wordt WP10 bereikt, de STBX, door Arie liefkozend de STBXjunior genoemd, is dan 55e.

Iets meer dan twaalf minuten later komt het einde van de proef in zicht als ook WP11 als doel kan worden afgevinkt

WP12 volgt in een 53e tijd om 21:46:50, de eindtijd bij WPA komt niet meer voor in de statistieken die getoond worden via het internet. Vooraf aan het vertrek in Copiapo werd Marty niet genoemd in het klassement, hopelijk heeft men dat morgenochtend beter voor elkaar.

23:13u (CL) (3:23u NL) Stage 13 zit er op! Ze zijn onderweg naar het bivak, verslag volgt ...:


Net als gisteren ging het begin gedeelte erg goed, maar het waren wel “pittige duintjes”.
Tot er een band af ging verliep het allemaal vlotjes, diverse wagens werden ingehaald. De truck hing er wat scheef bij tijdens het wisselen van de band en een Dakarist van Poolse afkomst schoot te hulp. Het voorval met de band duurde zo lang dat de eerder voorbij gereden trucks en auto’s al snel weer voorbij de Staalbouwexpress raasde.

De zware, snelle assistentie truck van Edwin van Ginkel kwam ook snel dichterbij en er werd besloten om samen te gaan rijden, omdat beide deelnemers zo’n beetje het laatst blok van Nederlandse truck vormde.
De truck van Edwin is aanmerkelijk zwaarder, zo wel qua eigen gewicht als de ballast aan boord en de samenwerking gaat dan wel ten kosten van de snelheid, maar de wetenschap dat je elkaar kan helpen maakt een hoop goed. “ik sta zeker niet 35e in het klassement”, vraagt Marty lachend.
Hij beseft zich maar al te goed, dat die plek niet meer gaat lukken en realiseert zich ook dat de buit ook nog niet binnen is, er volgt morgen nog een serieuze dag.

Het samen rijden met Edwin hield op tijdens het geneutraliseerde deel, daar ging het tempo flink omhoog en reed iedereen weer voor zich.

“Ik heb van de omgeving eigenlijk nog niets gezien, ik let alleen maar op, wat er voor mij gebeurd” Wat niemand ze meer afpakt is het gevoel tot dusver. Woorden als geweldig, fantastisch, mooi en kei schoon klinken door de telefoon vanuit het verre Chili, waar het nog circa 250 kilometer is naar het bivak.

“Het is super gegaan! , geweldig ook, hoe Nick, Harold en de assistentie van Wilbert en Arie het hebben gedaan! Net als gisteren, dan is het spannend, dan werken ze de hele nacht door en dan staat de volgende ochtend toch maar mooi de truck weer klaar, geweldig!”
“Ik kan dan slapen en dat is ook geweldig, en Nick, hé die slaapt nu al, dat kan die jongen goed.”

Tegen het einde van het gesprek schiet Marty ineens te binnen, dat er op een derde van de proef een cameraman stond: “dat was een moeilijk duintje en we klapte zeker zo’n tweeënhalve meter naar beneden, die heeft vast een mooi beeld, wat ik graag nog eens wil zien!”
Met een tempo van rond de 100 km per uur gaan ze nu naar het bivak; “stuur Wilbert maar een smske dat we er aan komen, houdoe!”

1:491u (CL) Vanuit het bivak komt een e-mail van Marcel Vermeij, er lopen iets van 350 journalisten rond in het bivak, de cameraman vinden zal niet meevallen. Maar je weet nooit wat hij hier of daar nog opvangt.

5:32u (CL) De hoogzwangere Sharon wil hu haar ventje wel weer eens terug! Nick beweert dat hij donderdag terugkomt, maar de informatie bij de thuisblijvers is dat hij woensdag al zal landen op Schiphol. Op basis van de beschikbare info kan Oirschot en omstreken de vlag *) al op gaan zoeken, de planning is dat het team woensdagmiddag (lokale tijd) landt op Schiphol.
*) bericht vd meteo: Nederlandse zonsondergang woensdag is 17:14u (NL), dus de vlag moet weer snel naar binnen! Wellicht is een spandoek handiger!

5:51u (CL) Arie laat weten dat de STBX weer klaar staat voor vertrek, ze gaan nog even een tukkie doen!
 • Robert vd Mierden:
  PPPFFFF spannend tot de laatste dag, zullen ze toch niet bewust doen he? Kom op mannen de eindstreep is in zicht. Gas op die nokkenas.
     ( 18 jan. 2013 11:09 )

 • Paula:
  Nou,nou wat was 't weer spannend,lange dag,maar wéér over de streep!Veel succes vandaag en probeer hem heel te houden.We leven ook vandaag weer met jullie mee.
     ( 18 jan. 2013 12:03 )

 • Wimkes:
  Grote klasse mannen!!!! Marty, Net als in Oostenrijk: Verstand op nul, gas erop, en maar zien waar ge uitkomt. Succes!!!!
     ( 18 jan. 2013 12:40 )

 • Paul:
  Ik hoop dat de jongens hem wel uitrijden, ze zagen er gisteren vermoeid uit. Dus veel succes "so far, so good" :-)
     ( 18 jan. 2013 13:58 )

 • jan dortmans:
  Mary en de Mannen, gas er op en uitrijden SUCCES
     ( 18 jan. 2013 14:22 )

 • Geert en Mill van Heugten:
  Wat hebben jullie het weer geweldig gedaan. Was weer een zware stage met nogal wat tegenvallers maar....jullie hebben het weer gehaald, super!!! Wat een bikkels zijn jullie! Succes mannen met de volgende stage en zet 'm op! Groetjes Geert en Mill.
     ( 18 jan. 2013 14:24 )

 • Angel:
  de dames zijn geland...nou das mooi,ik leef hier enorm met jullie mee...het einde is in zicht....koppie er nog ff bij houden,en heel over de finish....super dat jullie het allemaal volhouden...petje af....wat een doorzetters...groetjes van Bas(marty zunne grote vriend...koning pesten)...en natuurlijk ook van Tom en mij(Angel)!!!!!en Willem scheert oe eigen is hahaha
     ( 18 jan. 2013 14:56 )

 • familie Schepens:
  Jawel, ze gaan er weer voor, jullie komen steeds dichter bij de finish ! Zet 'm op, wij duimen voor jullie. Geweldige prestatie van 't Staalbouwteam.
     ( 18 jan. 2013 15:36 )

 • Vasilka Kluijtmans:
  Met naald en draad door het duivelsoor heen is toch jullie weer gelukt om deze zware etape af te ronden. Alles slecht is achter de rug... Op naar finale, tiem StaalbouweXpress! Vasilka Kluijtmans
     ( 18 jan. 2013 17:13 )

 • Loes Riethoven :
  Mannen heel veel succes deze laatste dagen geniet er nog van petje af
     ( 18 jan. 2013 20:03 )

 • fam. der Kinderen:
  ha STBXers, complimenten voor jullie allen. want ge moet 't toch mar vur elkaar krijgen in die grote zandbak! de vermoeidheid begint toe te slaan(is toch wel te zien). nog een paar dagen. heel veel succes kilometervreters!! groetjes Tonny&May, Maud,Fleur der Kinderen
     ( 18 jan. 2013 21:03 )

 • Wil van der Vleuten:
  Hey Mannen van het STBX-Team, jullie zijn kei goed bezig, ik heb waardering voor jullie.veel sucses verder,en hou dat gas erop....
     ( 18 jan. 2013 21:42 )

 • Erik Groenendijk:
  Mannen super om te zien dat het zo geweldig gaat, Succes de laatste dagen
     ( 18 jan. 2013 23:16 )

 • Gerard van Gemert:
  Harold, maar ook de andere mannen, heel veel succes de laatste ritten. Respect wat jullie er laten zien.
     ( 19 jan. 2013 03:27 )

 • Familie Schepens:
  Yes, hebben jullie WEER super gedaan (en 'n beetje spannend was 't wel). Weer dichter bij de finish.
     ( 19 jan. 2013 04:00 )

 • Un menneke ut Zilst:
  Superrrrrrrrrrr Marty, Harold en Nick. Bewondering voor de geleverde prestatie. Laatste dag nog ff uitrijden en genieten van de belangstelling bij de meet!
     ( 19 jan. 2013 06:35 )

 • Jan en Netty Spanjers:
  Hee STBX bikkels super gedaan. Nu vandaag nog de laatste etappe,dat moet goed komen.Het waren ook voor ons lange spannende etappes. Bij deze willen wij graag OTTO bedanken voor zijn spannende verslagen tot in de late uurtjes.SUPER gedaan !! Jan en Netty Spanjers [ ouders van Sharon ]
     ( 19 jan. 2013 07:52 )

 • Paul:
  Mooi manne, nog 1 dag te gaan!!!!! En wat moet ik daarna doen????
     ( 19 jan. 2013 08:38 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  D14 Stage 13 : Copiapo - La Serena
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  07 jan. 2013
  06 jan. 2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl