D11 Stage 10 : Cordoba - La Rioja
Aangemaakt:
15 jan. 2013
08:29:23
Gewijzigd:
16 jan. 2013
10:19:21De geprojecteerde kaart in Google Earth toont aan de horizon het eerder bezochtte Tucuman en de bestemming voor morgen Fiambala. Voor diegene die zich een beeld willen vormen wat dichter bij huis, hieronder de projectie op zo goed als dezelfde schaal voor Nederland en West Duitsland.


Van onze reisredactie onderweg

15:36u (AR)
Ja hoor, Arie heeft ze met eigen ogen gezien! Bush-bush-mannen.
Op eindeloze stukken waar geen huis of hutje is te bekennen staan groepjes mensen langs de kant van de weg. Arie vermoedt dat ze hier ergens in de bush-bush wonen.

Onderweg maken ze de meest vreemde capriolen mee. Veel Argentijnen proberen op de meest bijzonder manieren foto’s te maken van het zo gewaarde assistentieteam. Er wordt niet enkel vanaf de kant van de weg foto’s gemaakt, maar ook vanuit de auto. Ze halen in, ze laten zich terugzakken, zodat ze weer ingehaald worden, ze maken de foto achterstevoren gezeten (ook de chauffeur!) of vanuit de achterklep of door ver uit het raam te hangen. Ze doen er echt alles aan om maar een foto te maken van het duo A&W!

Arie herhaalt een vraag die wij kennen van Marty: “snapte ge dah?”

En geeft in zijn bericht zelf het antwoord: “Wij wel, we worden nog eens wereldberoemd, nou ja in Zuid-Amerika dan!”

Ze passeren een flinke boom aan de rechterzijde van de weg, lezen op de kaart dat er nog 125km te gaan is en zien zo ver het oog reikt geen dorpjes meer.15-01-2013, 4:35u (AR): (8:35u NL)
Na een korte verbinding van 38km volgt de special stage nummer 10 met een lengte van 353km. Na de stage is het 241km naar het bivak van La Rioja. Marty start als 46e om 12:44:00u 13:44:00u (AR)

9:25u (AR) Update van de technische equipe vanaf het strandje bij het meer van Cordoba. De nieuwe remmen zijn er gisteravond nog omgegaan en omdat de verbindingsetappe naar de special niet zo heel erg lang is, is Marty gisteren nog met de STBX een blokje om gegaan om de boel in te remmen.

Er lekte nog een wartel bij het terugkerende thema: banden-aflaat-systeem, maar dat is nu ook verholpen. De oude velgen zijn aan de voorzijde weer in ere hersteld, er worden noch duinpannen, noch duintoppen verwacht en met de “oude” velgen is een band sneller gewisseld, mocht dat nodig zijn.

Afgelopen nacht hebben ze heerlijk geslapen in het lang gerekte bivak, met een briesje vanaf het meer en Wilbert meldt dat een t-shirt van het STBX-team is geruild met een shirt van een Argentijnse militair (die wou blijkbaar na jaren ook eens iets stoers om aan te trekken).

9:40u (AR) Het assistentieteam kan nog geen koers zetten richting La Rioja. Het zijn geen onoverkomelijke problemen, maar het koffiezetapparaat kan nog niet ingepakt worden. De chef wil eerst nog een bakse koffie!

10:32u (AR) Home-video van gisteren met STBX gevonden! Zie verslag gisteren, linkse kolom.

10:40u (AR) Wilbert meldt dat ze op weg zijn! Cordoba is een drukke stad en ze volgen de camper van De Rooy, als ze die niet inhalen is het bepalend voor het uitzicht gedurende 433km.

10:53u (AR) Marty heeft zijn assistentieteam uitgezwaaid en staat nog met twee bakken koude koffie en één warme. Hij heeft na wat pijnstillers voor nek en schouder prima geslapen. Hij verwacht eenzelfde soort proef als vandaag, maar nog iets pittiger. Hij kijkt nog eens naar een foto op zijn telefoon van de kapotte band van gisteren en moppert, dat dit hem ongeveer 35 minuten in het klassement heeft gekost. Hij herpakt zich en besluit het telefoongesprek: "vergeet niet op de website de groeten te doen aan de supporters, speciaal van Marty!".

11:40u (AR) Geplande start Special Stage 10 : 13:44:00 (AR) (= 17:44:00 NL)13:51u (AR) De eerste trucks zijn al voorbij WP1 en Marty start nu ook aan zijn special stage 10, als 46e.

14:15u (AR) Verslaggever Marcel Vermeij is al bijna bij het bivak en twittert dat het erg heet is in La Rioja.

14:18u (AR) Marty passeert WP2 foutje! WP1, 6m 55s achter nr.1; de als 44e gestarte Fransman Besnard passeert om 14:11:26 WP1, 14 seconden later raast Marty voorbij. De voor Marty gestarte Bulgaar(!) Viazovich heeft de vaart er in en passeerde als 39e om 14:08:10.

14:33u (AR) Assistentieteam is halverwege de reis naar La Rioja. Bericht is kort, DAKARie moet op de weg letten, zijn bijrijder is in slaap gedommeld!

15:02u (AR) WP2 (!) komt er aan, de Bulgaar en de Fransman passeren om 14:50:05 en 14:50:40.

15:12u (AR) Even na zeven uur in Parijs, tijd voor een wijntje? Er komen weer eens geen tijden door.

15:25u (AR) "Muy sucio!!!" (heel vies), riep deze brandweervrouw. En ze pakte de brandweerslang en spoot de assistentietruck weer brandschoon.
Het is ongeveer 45 graden en met de koers richting het noorden wordt de begroeiing weer kleiner en de omgeving stoffiger. Wilbert neemt het stuurwiel weer over en Arie mag nu zijn oogjes toe doen!

15:35u (AR) Marty had geen pauze en heeft reeds WP2 gepasseerd en de tijd van WP3 zit er al bijna aan te komen. WP2 werd gepasseerd om 15:03u en dat was de 55e tijd, bijna een kwartier achter Viazovich en Besnard (what's gebeurd?).

15:45u (AR) WP3 is ook voorbij. Het verschil met de Fransman is terug gebracht naar een minuut of 11, Marty realiseert de 48e tijd op WP3.

16:29u (AR) Om 16:21:48 is WP4 achter de rug. De STBX is om 16:36u 47e (de WP3 tijd is nu 50e), Marty passeerde WP4 ca. 9 minuten na de Besnard en ca. 7 minuten na Viazovich.

17:10u (AR) Er zit goed de vaart in, WP5 gepasseerd om 17:05:19, verschil met de heren uit Bulgarije en Frankrijk niet veel veranderd.

17:25u (AR) Na een klein kwartiertje is ook WP6 voorbij gestoven om 17:18:00u

17:46u (AR) Onderstaand een greep uit het trucks deelnemersveld in de buurt van Marty, om enig inzicht te krijgen in het veranderen van positie gedurende de stage. Overzicht gebaseerd op doorkomsttijden van de heren bij de WP's:


17:59u (AR) 17:51:00 Doorkomst bij WP7 van Marty!

18:30u (AR) Nog zo'n overzichtje, situatie ca. 18:25u. NB RTL GP begint zo!

18:36u (AR) WP8 kan ook afgevinkt worden. Op dat moment, 18:25:36, komt ook bericht binnen vanuit La Rioja. Het assistentieteam is begonnen met inrichten van het bivak. Het terrein is een circuit. De gesponsorde (!) zonnebrillen komen zeer goed van pas, de zon is heel fel en het is super heet in het bivak. Vanavond staat er een barbecue op het programma, nou dat spreekt Wilbert wel aan bij deze temperaturen.

18:57u (AR) Marty ruikt de biefstukken al, zo lijkt het, en komt om 18:48:13 langs WP9!

19:14u (AR) Op weg naar de finish wordt Waypoint 10 voorbij gescheurd, op naar WPA! Doorkomst om 19:09:54 !

19:26u (AR) Omdat het zo lekker gaat en in afwachting van de finish, nog maar zo'n staatje:


19:32u (AR) Wat is het nu in Parijs? Pernod-tijd? De tijden stagneren weer ..., althans laatste update was 19:18u

19:45u (AR) Er verschijnen weer tijden, echter niet die verwacht; het betreft doorkomsttijden bij WP9 en WP10 van Teun Stam, Geert Verhoeven, Egbert Wingers en Kornelis Offringa. Maar waar blijven Jan Lammers, Siarhei Viazovich en niet onbelangrijk "ons Marty" bij WPA??

20:05u (AR) Waren de Fransen toch niet naar bed? Waren er serieuze problemen? In ieder geval is Marty gefinisht!!! Om 19:55:07, nu nog een "stukje" verbinding, op naar de bbq, met een fraaie 36e tijd (voorlopig)!!

20:22u (AR) En om t compleet te maken, de situatie per 19:57u (AR)


21:02u (AR) De telefoon-verbindingen met Argentinië zijn prut. Per SMS laat Wilbert weten dat ze bij de BBQ aanschuiven. Ondertussen wordt er geprobeerd contact te zoeken met Marty die nu verbinding rijdt.

21:10u (AR) (1:10u NL) “Het was zwaar, het was lang. In het eerste half uur ging het al mis. Er lag een steen, die was magnetisch! Die was erg verliefd op mij en die penetreerde de band rechts achter. Teun Stam klapte op dezelfde steen! We hebben de band verwisseld en zijn verder gegaan met de proef, het was een technische proef, wel zwaar, maar ook kei schoon!”

Zo begint Marty zijn verhaal, terwijl het telefoongesprek even moet worden onderbroken om met een politieagent te overleggen, het vermoeden bestaat dat Marty weer een pet rijker is.

Op twee derde van de proef zijn ze op een soort van bergpasje, die eigenlijk bestemd was voor een handkar en ineens zien ze de Finstral van Johan Elfrink in een boom hangen. Zo’n 10 meter lager dan het pad, waar niet te manoeuvreren is, hangt de truck met zijn neus naar beneden. Johan en Michel zijn ongedeerd en hebben veel geluk gehad, onder de bomen gaat het nog zeker een meter of 50 verder naar beneden. “k Ben naar beneden gedonderd!”, roept Johan. Veel hulp kan er niet geboden worden, er is geen plek om iets te ondernemen. Marty baalt dat dit Johan, een goede vriend, is overkomen en vraagt zich af welke creatieve geest hier een oplossing voor weet, mogelijke een hele zware helikopter of zo.

De proef wordt vervolgt en het tempo zit er goed in. Het laatste deel is fesh-fesh en plots staat er een vent op de proef en die roept “accidento, accidento!”. Er wordt terug gereden en een berg dood hout wordt omvergereden, maar van een ongeval is niets te zien en ook de man die het riep is in geen veld of wegen meer te bekennen. De trucks die daar dan zijn vervolgen hun weg en rijden naar de finish.

Het was een zware dag, een vermoeiende ook, maar er is goed gereden en het was (nogmaals) kei schoon. Maar wat Marty nooit meer zal vergeten aan deze dag is de bungelende truck van vriend Johan in de boom.

21:23u (AR) Wilbert heeft zijn bord flink volgeschept. Ze hebben hoog bezoek, Michel van Rooy is in het bivak en die heeft ook heel veel meegeholpen in de aanloop naar deze #Dakar2013. Hij prikt een vorkje mee van het bord van Arie en Wilbert, dat kan zo kan afgeleid worden uit het bericht. Ze wachten nu op Marty en hopen dat er nog flink wat "lomo" over is als hij arriveert, wat hij is er zo gek op. Maar Marty heeft nog zo'n twee uur verbinding voor de boeg en was een half uurtje geleden nog druk doende bij de pomp, waar weer eens een probleem is met de betaling, de PIN doet het niet ...

4:46u (AR) 16/1/2013 5 extra foto's gearriveerd van stage 9(!) zie verslag aldaar

4:48u (AR) Arie en Wilbert zijn onderweg naar de douche. Ze zijn zo smerig geworden omdat de speciale velgen aan de voorzijde er weer op moesten, er volgen immers weer duinen. De spiegels deden ook niet meer waarvoor ze bedoeld waren en zijn vervangen.

Er moest een spatlap opgelapt worden en het interieur-filter is vervangen, deze was nat als gevolg van overmatig gebruik van de airco. De kisten met meest noodzakelijke onderdelen in de racetruck zijn aangevuld en in orde gebracht. Natuurlijk is het standaard onderhoud ook uitgevoerd. Na de frisse douche kan er nog eventjes geslapen worden, de wekker gaat over twee uurtjes om zeven uur. De team-captain lag om 01:00u (AR) op één oor.
 • familie Schepens:
  Wat 'n mooi resultaat na zo'n spannende tocht. Weer een dag erbij. Zet 'm op Marty, Harold, Nick, Arie en Wilbert. SUCCES !! Veel groeten uit een wit Oirschot.
     ( 15 jan. 2013 08:24 )

 • Joëlle:
  Ha Wilbert en de rest, Kei goed bezig jullie. Nog even zandhappen en dan ff over de finish vliegen. Nog veel succes en plezier! groetjes Rene, Joëlle, Stan en Wessel
     ( 15 jan. 2013 12:05 )

 • Paula:
  Nou, dat vind ik nog eens leuk,extra de groeten van Marty!Weer veel succes vandaag,liefst zonder stukken voor jullie natuurlijk!Groetjes terug Marty en ook de rest van het team.Geert en Paula
     ( 15 jan. 2013 16:29 )

 • frans schepens:
  hio nick en de anderen jullie zijn goed bezig probeer dit vast te houden nog veel succes en lol naturlijk ook belangrijk niet te vergeten gr frans margriet
     ( 15 jan. 2013 19:23 )

 • Vasilka Kluitmans:
  Mooi gedaam stoere mannen!Smakkelijk met BBQ-eten. In NL is veel sneuw...Ook lekker :) Goed rusten en Goede rece morgen! Vasilka
     ( 15 jan. 2013 23:28 )

 • Jan en Netty Spanjers:
  Super gereden mannen.Laat die BBQ nou maar lekker smaken,dat hebben jullie zeker verdiend.
     ( 16 jan. 2013 00:14 )

 • joost en anke:
  Ha mannen, Grappig dat jullie ook pinautomaten treffen die het niet doen...wij vinden meer kapotte dan werkende: denk dat er veel rechtstreeks de borstzak ingaat! Zet hem op, en Tot over 4 dgn!
     ( 16 jan. 2013 02:30 )

 • Janus van Kasteren:
  Mannen veel geluk en gas op de zuigers, wat dat pinnen betreft, Marti had 20 jaar geleden al gehannis met geld, niet naar vragen want dan is ie zeker een uur aan het vertellen, wel lachen
     ( 16 jan. 2013 08:04 )

 • familie Schepens:
  Jawel hoor, ook stage 10 is door STBX volbracht ! Geweldige prestatie, ga zo door.
     ( 16 jan. 2013 08:10 )

  StaalbouweXpress Nieuwsflits: 19 jan. 2013 22:40  ( ARCHIEF )
  Missie volbracht
  Team STBX heeft de Dakar 2013 volbracht!

  1 bezoeker on-line

  Laatste gewijzigde berichten:

  02 apr. 2013

  10:54:31

  20 feb. 2013

  15:38:16

  03 feb. 2013

  13:14:08

  26 jan. 2013

  09:59:55

  23 jan. 2013

  09:48:00

  22 jan. 2013

  21:48:03

  22 jan. 2013

  00:57:13

  A G E N D A
  20/1: Huldiging
  20/1: Slotparty Santiago
  21/1: Auto's naar de haven
  22/1: Terugvlucht > NL
  23/1: Aankomst Schiphol

  >=23/1: Verhalen
      vertellen ...

      (bla,bla,bla ?)

  2/2: Na 21:00u Dakar-after-party voor STBX-fans only

  Dakar 2013
  # van verb
  dd naar spcl
  1. Lima 250
  5/1 Pisco 13
  2. Pisco 85
  6/1 Pisco 242
  3. Pisco 100
  7/1 Nazca 243
  4. Nazca 429
  8/1 Arequipa 288
  5. Arequipa 337
  9/1 Arica 172
  6. Arica 313
  10/1 Calama 454
  7. Calama 534
  11/1 Salta 220
  8. Salta 393
  12/1 SM Tucumán 155
  13/1 <rustdag>
  9. SM Tucumán 406
  14/1 Córdoba 293
  10. Córdoba 279
  15/1 La Rioja 353
  11. La Rioja 262
  16/1 Fiambalá 219
  12. Fiambalá 396
  17/1 Copiapó 319
  13. Copiapó 294
  18/1 La Serena 441
  14. La Serena 502
  19/1 Santiago 128
  verbinding: 4580
  special stage: 3540


  Live-tracking:
  Live Tracking Dakar.com dakar.com
  Live Tracking Dakar.com trackingdakar.nl

  Gastenboek:
  Gastenboek STBX


  Nick en Sharon, Van herte gefeliciteerd met jullie zoon Thijme. Veel leifde en geluk met jullie jonge gezinnetje.
  Michel en Kirsten van Rooij


  Nick en Sharon van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van Thijme. Wat een mooi ventje zeg! Wij wensen Thijme een mooie toekomst. Nick en Sharon geniet van jullie klein wondertje.
  Geert en Mill.


  Sharon en Nick, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje Tijme!! Super, geniet er van.
  Peter,Ingrid, Cas en Sander


  Nick en Sharon, van harte gefeliciteerd met jullie zoontje Thijme. Wij wensen jullie heel veel geluk. En Sharon ... Deze ronde heb jij een medaille verdiend! Alweer feest in Oirschot! Liefs van Marty, Miep en Tummes
  De Oevers  Eén van de meest actuele foto's:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2013:


  en één van de mooie momenten uit Dakar 2011:
  nieuws team fotoalbum PreProloog
  YouTube
  Index nieuwsberichten:
  02 apr. 2013
  14 feb. 2013
  26 jan. 2013
  23 jan. 2013
  22 jan. 2013
  21 jan. 2013
  22 jan. 2013
  20 jan. 2013
  20 jan. 2013
  19 jan. 2013
  18 jan. 2013
  17 jan. 2013
  17 jan. 2013
  16 jan. 2013
  D11 Stage 10 : Cordoba - La Rioja
  15 jan. 2013
  14 jan. 2013
  13 jan. 2013
  12 jan. 2013
  11 jan. 2013
  10 jan. 2013
  09 jan. 2013
  08 jan. 2013
  07 jan. 2013
  06 jan. 2013
  05 jan. 2013
  04 jan. 2013
  03 jan. 2013
  02 jan. 2013
  01 jan. 2013
  31 dec. 2012
  29 dec. 2012
  28 dec. 2012
  24 dec. 2012
  22 dec. 2012
  17 dec. 2012
  16 dec. 2012
  14 dec. 2012
  09 dec. 2012
  07 dec. 2012
  05 dec. 2012
  25 nov. 2012
  25 nov. 2012
  23 nov. 2012
  21 nov. 2012
  17 nov. 2012
  11 nov. 2012
  09 nov. 2012
  05 nov. 2012
  24 okt. 2012
  22 aug. 2012
  19 mei 2012
  18 mei 2012
  09 mei 2012
  06 jan. 2012
  21 juni 2011
  25 apr. 2011
  26 jan. 2011
  23 jan. 2011
  22 jan. 2011
  22 jan. 2011
  21 jan. 2011
  19 jan. 2011
  18 jan. 2011
  17 jan. 2011
  16 jan. 2011
  15 jan. 2011
  14 jan. 2011
  13 jan. 2011
  13 jan. 2011
  12 jan. 2011
  11 jan. 2011
  10 jan. 2011
  09 jan. 2011
  08 jan. 2011
  07 jan. 2011
  06 jan. 2011
  05 jan. 2011
  04 jan. 2011
  03 jan. 2011
  02 jan. 2011
  01 jan. 2011
  31 dec. 2010
  30 dec. 2010
  29 dec. 2010
  28 dec. 2010
  26 dec. 2010
  23 dec. 2010
  20 dec. 2010
  17 dec. 2010
  14 dec. 2010
  12 dec. 2010
  09 dec. 2010
  07 dec. 2010
  08 dec. 2010
  06 dec. 2010
  02 dec. 2010
  01 dec. 2010
  30 nov. 2010
  25 nov. 2010
  28 nov. 2010
  24 nov. 2010
  24 nov. 2010
  23 nov. 2010
  22 nov. 2010
  21 nov. 2010
  16 nov. 2010
  07 nov. 2010
  06 nov. 2010
  05 nov. 2010
  30 okt. 2010
  31 okt. 2010
  15 okt. 2010
  15 okt. 2010
  06 sep. 2010
  14 mei 2010
  13 mei 2010
  12 mei 2010
  05 mei 2010
  07 mrt. 2010
  24 okt. 2009
  18 okt. 2009
  18 okt. 2009
  17 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  15 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  14 okt. 2009
  13 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  10 okt. 2009
  11 okt. 2009
  11 okt. 2009
  03 dec. 2008
  09 okt. 2009
  03 dec. 2008
  12 nov. 2008
  09 nov. 2008
  12 okt. 2008
  04 sep. 2008
  12 aug. 2008
  11 aug. 2008
  07 aug. 2008
  03 aug. 2008
  05 juli 2008
  02 juli 2008
  02 juli 2008
  29 juni 2008
  29 juni 2008
  25 juni 2008
  28 juni 2008
  27 juni 2008
  26 juni 2008
  25 juni 2008
  24 juni 2008
  23 juni 2008
  22 juni 2008
  20 juni 2008
  19 juni 2008
  19 juni 2008
  18 juni 2008
  17 juni 2008
  16 juni 2008
  15 juni 2008
  14 juni 2008
  13 juni 2008
  12 juni 2008
  11 juni 2008
  10 juni 2008
  08 juni 2008
  08 juni 2008
  07 juni 2008
  06 juni 2008
  05 juni 2008
  04 juni 2008
  03 juni 2008
  02 juni 2008
  31 mei 2008
  29 mei 2008
  25 mei 2008
  25 mei 2008
  24 mei 2008
  26 mei 2008
  22 mei 2008
  22 mei 2008
  20 mei 2008
  19 mei 2008
  16 mei 2008
  11 mei 2008
  05 mei 2008
  27 apr. 2008
  16 apr. 2008
  16 apr. 2008
  08 apr. 2008
  08 apr. 2008
  05 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  03 apr. 2008
  webdesign, beheer & redactioneel:omito.nl